Beauty

Huidproblemen, rosacea

Een huidaandoening! Buiten het feit dat het vervelend is, kan het je ook onzeker maken. Ik kan het weten want ik heb er ook last van. Rosacea. Jarenlang wist ik niet waar ik last van had. Twintig jaar geleden kreeg ik last van roodheid in mijn gezicht. Dit jaar stapten we over naar een andere huisarts en via mijn “nieuwe” huisarts kwam dan eindelijk de verlossende diagnose. Het antwoord waar ik jarenlang naar heb gezocht en waar geen arts antwoord op had kunnen geven. Hierdoor had ik mijn zoektocht in het medische circuit jaren geleden al had opgegeven en was zelf met een eigen zoektocht begonnen. Want wat voor crèmes werken er nou wel voor je huid en waar ben je nu precies allergisch voor? Of ligt het misschien toch aan voeding? Een hoop vragen waar ik al heel wat jaartjes mee rondloop.

Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gezicht, soms vergezeld van puistjes. Het komt voor bij volwassenen meestal vanaf het dertigste levensjaar. In mijn geval was dat dus anders, ik was begin twintig.

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Wel weten we dat verschillende factoren van invloed zijn. Zo kunnen onder andere UV-straling en de overgang van koude naar warmte het huidbeeld beïnvloeden. De algemene roodheid in het gezicht en de oppervlakkige vaatjes kunnen ook gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Het komt name voor bij vrouwen.  Naast huidproblemen geeft rosacea soms ook oogproblemen. Vaak ervaren patiënten een licht brandend of stekend gevoel, alsof er een zandkorreltje in het oog zit. Afhankelijk van de klachten en het huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden.

Inmiddels ben ik bijna een jaar verder en ik heb op advies van mijn huisarts zes weken een antibiotica zalf gebruikt. Dit hielp en ik zag mijn huid opknappen. Ik weet inmiddels dat bepaalde voedingsmiddelen en kruiden een reactie kunnen uitlokken waardoor de boel flink kan “opvlammen”. Dat was even zoeken in het begin en soms gaat het weer fout als ik iets gegeten of gedronken heb waar mijn huid niet blij van wordt. Blijkbaar is dat voor ieder mens verschillend en moet je daar echt je weg in vinden. Leren leven met rosacea, het is geen leuke aandoening. Ik ben wel dankbaar want doordat mijn huid nu “rustig” is voel ik me zekerder. Dat, dankzij de alertheid van mijn “nieuwe” huisarts.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *