Boeken

Rivka – Femmetje de Wind

images-21Van de zomer las ik het boek Rivka, het is een boek wat me is bijgebleven. Daarom wil ik het hier graag delen op Daanslife.

Deze roman gaat over de nawerking van de Holocaust. Op een dag in 1995 interviewt journalist Rivka Cohen de beroemde advocaat Daniel Rubinstein. Het is het begin van een complexe liefdesrelatie. Rivka’s vader Isaac wist als jonge man te ontsnappen aan de duitsers en onder te duiken. Op het onderduikadres ontmoet hij de zestienjarige Selly met haar baby Daniel. Daniel wordt vervolgens bij pleegouders ondergebracht en Selly alsnog weggevoerd. Als Selly na de oorlog Isaac weer opzoekt heeft hij zich inmiddels verloofd met de moeder van Rivka.

Zowel Rivka als Daniel zijn als het ware oorlogsslachtoffers maar dan van de volgende generatie. Hierdoor hebben ze allebei last bindingsangst. Als blijkt dat Daniel een geheim op het spoor is dat haar vader aangaat, is de twijfel bij Rivka compleet. Rivka groeide op in een gezin waar haar Joodse vader de oorlog altijd met zich meedroeg. Zijn trauma heeft zich ook in haar vastgebeten. Op zoek naar de waarheid van haar eigen geschiedenis besluit ze naar Israel te gaan. Samen met Daniel reist ze naar Tel Aviv om van Selly meer informatie te krijgen over hun afkomst.

Een heftig verhaal wat bij mij lang is blijven hangen. Isaacs onhebbelijke gedrag geeft het verhaal nog een ietwat hilarisch effect. Rivka vond ik qua karakter helaas niet zo sterk, ik heb me regelmatig aan haar geërgert. Rivka moest natuurlijk onzeker zijn en dat vond ik lastig om te lezen. De verhaallijnen van de Selly daarentegen vond ik weer bijzonder goed geschreven. Al met al een aanrader om te lezen als je het mij vraagt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *