Lifestyle,  Persoonlijk

Drukker en drukkend druk!

‘Hoe is het met je?’ Het is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt en die ik vaak beantwoorde met: ‘goed en druk’.

Tot het moment dat mijn huisarts belde met het bericht dat de uitslag van mijn borstonderzoek niet goed was. Gelukkig kan ik nu opgelucht vertellen dat drie weken in de medische molen meedraaien een positief eindresultaat kreeg. Afgelopen woensdag ontving ik het laatste telefoontje van de arts dat ik officieel ‘ontslagen ben uit het ziekenhuis.’ Verdere behandeling is niet nodig en over een jaar word ik opgeroepen voor een nieuwe mammografie. Kalkdeeltjes in mijn linkerborst waar gelukkig geen kanker onder zit. Wat een opluchting. Ik besef maar al te goed dat ik onder de ‘lucky ones’ val.

Maar goed, ik dwaal af. Ik had het over: ‘zoveel te doen in zo weinig tijd.’ Met z’n allen ervaren we steeds meer tijdsdruk. En dat zorgt voor behoorlijk wat stress. Wat kunnen we eraan doen om het tij te keren? Is het allemaal kommer en kwel of is er ook goed nieuws? Is het bijvoorbeeld mogelijk dat je kunt leren dat je alle tijd hebt?

Persoonlijk heb altijd het gevoel dat ik nog van alles moet, zelfs op de momenten dat ik niks hoef te doen. Het is een onrust in mijzelf die ik steeds weer bij mijzelf opmerk. Als een afspraak wordt afgezegd, ben ik van binnen eigenlijk gewoon blij, want dan kan ik mijn tijd weer voor iets anders nuttigs gebruiken. Eigenlijk is het toch heel typisch en bizar. Waar komt dat gevoel van nooit tijd genoeg toch vandaan?

Ik besef heel goed dat er heel veel mensen zijn die het idee hebben dat ze te veel in te weinig tijd moeten uitvoeren. Met z’n allen lijden we onder de tijdsdruk die we ervaren. Een strakke planning omdat we op tijd op onze afspraken moeten zijn, rekening houdend met files of de tijden van het openbaar vervoer. Het maakt niet uit of je een slapeloze nacht hebt gehad, je wekker loopt af en je dag is ‘aan’. Voor je het weet wordt je ‘geleefd’ door je strakke planning waarin heel veel moet gebeuren. Deze tijdsdruk van buitenaf, door de taken en deadlines die we opgelegd krijgen, geeft een opgejaagd en onrustig gevoel. We leven in een maatschappij waarin je meer gewaardeerd wordt als je het druk hebt, je efficiënt bent en prestaties levert. Het gekke is dat we deze ‘druk’ van buitenaf ‘van binnen’ allemaal weer anders ervaren. Ligt dat aan een stukje innerlijke veerkracht? Deze tijdsdruk die te maken heeft met hoe wij de tijd ervaren?

Leven in de tijd, leven met de tijd. De tijd die ervoor zorgt dat je je gespannen voelt of juist niet. Het is de tijdsdruk die wij onszelf opleggen en die staat los van wat er daadwerkelijk moet gebeuren. Je tijd indelen naar de dingen die volgens jou moeten gebeuren, waarin je je eigen behoefte ‘vergeet’. Je maakt bijvoorbeeld geen tijd voor ontspanning of je sociale contacten, maar besteedt het aan minder belangrijke dingen, die volgens jou toch echt nu moeten gebeuren en niet kunnen wachten. Mensen die veel interne druk ervaren zijn mensen die zich vaak opgejaagd voelen en dat is terug te zien. Ze lopen sneller, ze zijn druk, ze vallen vaak anderen in de rede.

Maakt het uit of je oud of jong bent? Wordt deze ‘tijdsdruk’ bijvoorbeeld erger als je ouder wordt?
‘Neen, ik denk het niet. Maar goed, hij wordt ook niet minder. We hebben het hier namelijk niet alleen over druk voelen, gestresst zijn maar het gaat hier meer over een lifestyle. Er is dus in de eerste plaats een andere mindset nodig als je meer rust wil gaan ervaren. Het gaat erom dat je energie hebt om dingen te doen en daarvoor is dus nodig dat je een omslag in je denken gaat maken. Als ik naar mijzelf kijk zijn klachten als hoofdpijn, gespannenheid, vermoeidheid, slecht slapen maar ook hoge bloeddruk direct gerelateerd aan tijdsdruk. En daar wil ik graag vanaf.

Een paar maanden geleden was ik er zelf echt klaar mee en hing vervolgens mijn betaalde baan aan de wilgen. Ik besef heel goed dat ik mijzelf in een bijzonder luxe positie bevind waarin ik deze keuze kon maken. Maar goed, mijn baan opzeggen was één ding, hoe kom ik van mijn klachten af uitdaging nummer twee. Hoe doe ik dat?

Iets wat je al zolang aan het opbouwen bent, breek je niet in een paar weken af, lijkt me. In ieder geval is het belangrijk om inzicht krijgen in jezelf. Ga eens bij jezelf na of je bezig bent met het alsmaar afwerken van je eigen planning die vol staat met dingen die je persoonlijke doelen, zoals geluk, ontspanning, vrienden en/of je gezin, in de weg staan. Heb je tijd om lekker in de zon te zitten, gewoon omdat hij schijnt of ga jij dat boek lezen, niet omdat het moet maar omdat het kan en doe je dit vervolgens dan zonder je schuldig te voelen? Of ga jij je ondertussen steeds bedenken wat je allemaal nog zou moeten? Probeer het eens uit en ga eens even tien minuten op de bank zitten zonder iets te doen. Wat gebeurt er? Wat doet het met je?

Natuurlijk moeten de dingen die moeten gebeuren zoals werken en afspraken nakomen ook gewoon gebeuren en gedaan worden. En hier is helemaal niks mis mee. Maar met de ideeën die jij er zelf over hebt kan wel iets mis zijn. Het is goed om hier eens bij stil te staan en er goed over na te denken. Alleen erover denken kan al ‘lucht en ruimte’ in je hoofd geven.

Start verder eens met je persoonlijke detox-lijst. Schrijf alle dingen op die je vandaag of morgen niet moet gaan doen, dingen die niet belangrijk zijn. Terwijl ik het opschrijf, voel ik zelf de weerstand al in me opkomen. Ja, dit klinkt niet alleen lastig, dit is ook lastig. Maar het is ook heel fijn om aan het eind van de dag te kunnen zeggen: ‘Dit heb ik allemaal niet gedaan.’ Okay, dit laatste klinkt misschien heel tegenstrijdig.

Maar goed, het is, denk ik, goed om te bedenken dat dingen die zich in je gedachten opdringen maar niet zo belangrijk zijn (lees: geen prioriteit zijn) best even mogen blijven liggen en niet meteen gedaan hoeven te worden. Een lijst dus met dwingende dingen die niet belangrijk zijn. Persoonlijk denk ik dat ik wel even tijd nodig heb om hier volledig van los te komen en meer uit te gaan reiken naar mijn omgang met anderen. Quality tijd maken. Het klinkt gek, want nu denk ik vaak dat ik tijd tekort kom maar ik ga die vervolgens ook weer aan anderen besteden. Ik probeer dit nu een tijdje uit en ik moet. eerlijk zeggen dat ik me blijer voel wanneer ik echt contact maak met mensen. Het geeft mij meer het gevoel dat dit er echt toe doet in mijn leven. Zou dit het gevoel zijn van ‘tijd genoeg ervaren?’ Ik weet niet niet. Wat ik wel weet is dat ik mijzelf beter voel dan dat ik op volle snelheid dingen doe omdat ik van binnen vind dat ik ze moet doen.


Hoe zit dat met jou? Hoe kijk jij naar tijd en wat is jouw persoonlijke tijd ritme? Ik ben heel benieuwd en vind het leuk als je deze met me wilt delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *