Rooie

Rooie, bezinnend bezig onder de boom

Rooie is gek op kerstmis. Ieder jaar staat hij weer te trappelen tot het moment aanbreekt en wij de kerstboom binnen halen. Nog voordat de lichtjes erin hangen en de ballen je tegemoet schitteren zit hij al op zijn favoriete plekje onder de boom. Rooie is een ware boomknuffelaar, hij houdt ervan! Zielsgelukkig houdt hij ons als een blije ‘je weet wel’-kater in de gaten vanaf zijn favoriete plekje onder de kerstboom. In deze decembermaand is hij of buiten, of bij zijn etensbak of zit hij onder de boom. Lekker gemakkelijk voor mij want op deze manier verlies ik hem nooit helemaal uit het oog.

Met Rooie tevreden onder de boom en onze Prinses, die ik tegenwoordig ‘Bollie’ noem omdat ze de afgelopen maanden heel wat ronder is geworden dankzij nieuwe kattenbrokjes die naar meer smaken, kabbelt ons leventje rustig voort. Bollie wil graag de aandacht van Rooie maar die heeft geen tijd omdat hij zeer ‘mindfull’ geniet en rust vindt onder zijn boom. Een aantal keer per dag is Bollie dat toch wel zat en probeert Rooie vervolgens te activeren door flink met haar pootje rond te zwaaien. Daar waar de pogingen van Bollie normaal gesproken Rooie wel uit zijn tent lokken, mislukken ze wanneer Rooie zijn plek onder de kerstboom heeft ingenomen. Niets maar dan ook niets kan hem uit zijn balans brengen….

Tot het moment dat Ewout zijn idee om een treinbaantje rondom de kerstboom te bouwen uit gaat voeren. Het idee is echt grappig, een klein stoomtreintje tjoekt rond de boom, een lampje op de kop van het locomotiefje werkt echt en een rendier draait rondjes in de lucht boven het achterste wagonnetje. Tevreden bekijkt Ewout het resultaat en knikt er glimlachend bij. Het staat echt gezellig, het treintje rijdt al tjoekend een paar rondjes rond de boom. Dan krijgt Rooie hem in zijn vizier en dat bevalt hem allerminst. Hij is duidelijk minder gecharmeerd van dit geheel. Voorzichtig nadert Rooie de trein, kijkt er eens goed naar, vrijt vervolgens met een minachtende blik zijn kop langs een laaghangende kerstbal en geeft het locomotiefje een ros met zijn voorpoot. Daar is het treintje niet tegen bestand. Hij ontspoort volledig.

Het verhaal van het kersttreintje en jaloerse Rooie, verbaasd kruipt hij op een eetkamerstoel naast Ewout om te kijken hoe hij zijn treintje weer probeert te repareren. Hij is echt stuk, zelfs een soldeerbout komt eraan te pas om het geheel weer te maken. Rooie is zich ondertussen van geen kwaad bewust en houdt goed in de gaten wat Ewout allemaal aan het doen is. Na heel wat moeite hoor ik Ewouts vreugdekreet, het treintje doet het weer. Voor de zekerheid bergt hij hem wel weer op in de doos. Volgend jaar mag het treintje in de herkansing onder de kerstboom. Wie weet, laat Rooie hem dan wel met rust.

Met het treintje veilig opgeborgen is de rust onder de kerstboom teruggekomen. Maar niet voor lang want Bollie is het mindfull bezinnen van Rooie inmiddels echt wel zat. Een constante stroom van aandacht vragen van Bollie verstoort het meditatiegedrag van Rooie dusdanig dat hij op een bepaald moment zijn irritatie niet meer in bedwang kan houden. Hij haalt flink uit en slaat in zijn boosheid een kerstzuurstokje uit de boom. Bollie kijkt in eerste instantie verbaasd maar al snel vindt ze het heel interessant. Voordat we er erg in hebben zien we haar met het zuurstokje in haar bek ervan doorgaan. Het is net een hondje wat door de kamer rent, grappig zo met kromme pootjes en een zuurstokje in haar bek. Ik zucht eens een keer, nog een paar dagen en dan is het wel weer klaar met de kerstboom in ons huis. Wij luiden het nieuwe jaar hier in met een woonkamer zonder boom, die mag lekker de buitenlucht weer in. Lekker rustig!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *