Lifestyle

Schreeuwende etalages

Mijn kledingkast puilt uit en als ik heel eerlijk ben heb ik geen nieuwe kleren nodig. Dit zeg ik terwijl ik afgelopen week twee keer uit een broek gescheurd ben. Hoe bizar is dat.

Gek genoeg weet de mode-industrie mij toch iedere keer te verleiden iets nieuws aan te schaffen ondanks mijn volle kast. Hoe doen ze dat toch? Schreeuwende etalages zorgen ervoor dat ik steeds meer of weer kleding koop. Ik word verleid door winkels, koopjes lokken en lijken aantrekkelijk.

Ik ben dol op kleding shoppen. Van de week zag ik op televisie dat er werd gesproken over het feit dat Nederlanders gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar kopen. Daar is blijkbaar onderzoek naar gedaan. Waar ook onderzoek naar is gedaan is onze kledingkast. Deze bevat dus gemiddeld 173 kledingstukken en zo’n 50 items daarvan hebben we het afgelopen jaar niet gedragen. Toch blijven we verleid worden. Wat zijn toch de verleidingstrucs?

Het uiterlijk is voor veel mensen belangrijk, ook voor mij. Kleding is een belangrijk onderdeel van mijn uiterlijk. Het helpt mij om te laten zien wie ik ben. Kleding kan enorm bijdragen wat we uitstralen, denk maar eens bijvoorbeeld aan een stoere, romantische of feestelijke outfit. Je draagt wat uit door wat je aanhebt.

De herfst is net begonnen en het wordt weer wat koeler. Een prachtig moment om mijn kledingkast te onderzoeken. Wat kan er weg en wat mag blijven? Met een beetje geluk kan ik winterkleren die al in mijn kast hangen combineren met zomerkleren van dit afgelopen seizoen. Ik merk trouwens dat het bij mij begint te kriebelen, van binnen rinkelen bellen en eigenlijk wil ik niets liever dan nieuwe kleren shoppen. Herken je dat gevoel bij jezelf?

Nadenken over wat ik wil kopen voordat ik ga shoppen en me wapenen tegen de verleidingen die op me af zullen gaan komen is geen overbodige luxe. Het is geen slecht idee om te letten op goede kwaliteit wanneer ik iets nieuws wil kopen. Goede kwaliteit betekent dat ik het veel langer kan dragen. In de afgelopen jaren ben ik trouwens kwaliteit steeds meer gaan waarderen. Een mooie trui of broek geeft mij iedere keer een goed gevoel wanneer ik het aanheb.

De andere kant van de mode-industrie is ons inmiddels allemaal wel bekend. Goedkope wegwerpkleding van slechte kwaliteit waar de arbeiders aan de andere kant van de wereld een hoge prijs voor betalen. De andere kant van de wereld, de plek waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn en waar bovendien mensenrechten worden geschonden. Absurd veel kleding wordt weggegooid als het niet verkocht wordt. Het meeste daarvan belandt op de vuilnisbelt of in de oceaan. 

Bewustwording gaat samen met de het bedenken van eventueel nieuwe oplossingen. Kleding huren wordt bijvoorbeeld steeds populairder net als tweedehands shoppen. Dan hebben we ook nog de trend van het minimalisme, deze zorgt ervoor dat mensen minder kleding kopen. Zou deze trend een blijvertje zijn? 

Voorheen ging ik altijd winkelen als ik niet goed in mijn vel zat. Ik moest andere manieren vinden om hiermee om te gaan. Bewuster consumeren is interessant. Steeds minder kleding in bezit hebben en alleen nog maar nieuwe sokken en ondergoed kopen, steeds meer mensen lijken het te doen. Zijn we het met z’n allen zat om te veel spullen te hebben?

En hoe nu verder dan? Maak ik een statement met dit blog en zeg ik hiermee dat we alle fast fashion ketens volledig moeten boycotten? Moeten we het onszelf steeds weer kwalijk nemen als we goedkope kleding kopen? Ik denk waarschijnlijk van niet, maar iedere stap is er natuurlijk weer eentje. Tenslotte zijn het wel de arbeiders die er het meeste onder gaan lijden als niemand meer goedkope kleding koopt. Verandering is een proces en dat kost nou eenmaal tijd. De maatschappij wordt zich bewust en de beweging van verandering is ingezet. Daar moet een balans in worden gevonden. Wellicht is verandering bij jou ook wel begonnen en vraag jij je een volgende keer in de winkel af of je een bepaalt kledingstuk echt wel nodig hebt. Bovendien is het, denk ik, goed om ons bewust te zijn zodat we goed geïnformeerd beslissingen kunnen nemen. Weten geeft kennis waardoor we bewust kunnen kiezen. Wat kies jij?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *