Lifestyle

Valentijn

Het zal niemand ontgaan zijn, vandaag is 14 februari en ‘Valentijnsdag’.

Iedereen heeft het erover en winkels zijn versierd met rode en roze harten. Ook krijgt Valentijnsdag de nodige aandacht op social media, radio. Natuurlijk mag de krant niet in dit rijtje ontbreken. Alles barst van de Valentijnsdagreclame. Officieel wordt 14 februari de dag van de liefde genoemd maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan?

Laten we de geschiedenis eens induiken. Het antwoord is niet heel simpel, het is namelijk een samenspel van Christelijke, Romeinse, Germaanse en tradities van vandaag.

Wat voornamelijk duidelijk wordt is de onduidelijkheid over de herkomst. Het is niet duidelijk naar welke Valentijn bijvoorbeeld het feest vernoemd is. Wel duidelijk is dat paus Gelasius in het jaar 496 de 14e februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn. Maar welke Valentijn bedoelde hij hiermee? Verschillende verhalen doen hierover de ronde.

Een verhaal wat vaak verteld wordt draait om een Romeinse priester. Deze priester kwam om het leven tijdens de christenvervolgingen die plaatsvonden onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). Deze priester zou geweigerd hebben zijn geloof op te geven. Er wordt gezegd dat hij de keizer zelfs probeerde te bekeren. Hij stierf uiteindelijk als martelaar. Kort voor zijn sterven zou hij een wonder hebben gedaan door de blinde dochter van zijn cipier weer te laten zien. Door dit wonder werd hij heilig verklaard. Een Romeinse priester die heilig wordt verklaard, is dit de oorspronkelijke Valentijn?

Valentijnsdag, het is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven door elkaar bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten te geven. 

Vier jij Valentijnsdag of ben jij van mening dat het een marketingtruc is om de kas van de lokale middenstand te spekken? Ik ben benieuwd naar je mening, als je wilt kun je hem kwijt in de reacties.

Commercietruc of niet, Valentijnsdag brengt wel het gevoel van romantiek met zich mee. Misschien is dat inderdaad juist de bedoeling. Ik ervaar het zelf ook wel als heel prettig. Even samenzijn met degene van wie je houdt. Tijd vrijmaken voor elkaar, het zijn toch liefdevolle kwaliteitsmomenten waar we blij van worden. Ik wel in ieder geval.

Fijne Valentijnsdag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *