Lifestyle

To do tips voor je vakantie in de Lot/Dordogne

We zijn alweer even terug in Nederland en kijken terug op twee heerlijke vakantie in Frankrijk. Buiten het feit dat we het heerlijk hebben gehad bij Jos en Esther op vakantiepark Platus in Marminiac zijn we er ook regelmatig op uitgetrokken om dingen te doen. Ik heb de leukste dingen voor je op een rijtje gezet en als uitvalsbasis vakantiepark Platus genomen:

Een dagje naar de stad Cahors

Afstand vanaf Platus-Marminiac: 36 km, dat is ongeveer drie kwartier rijden met de auto
Van deze tips ligt deze leuke plaats het verst weg vanaf Platus. Een mooi stadje, niet al te groot en met een paar mooie plekken om te bekijken. Deze stad ligt aan de rivier de Lot en wordt in zijn geheel omgeven door water.
De stad heeft één bijzondere vestingbrug welke stamt vanuit de Middeleeuwen. Dit is de “Pont Valentré”. In 1308 is men begonnen met de bouw van deze brug.Het bouwen van de brug heeft in totaal 70 jaar geduurd. Het verhaal gaat dat de bouwmeester van de brug zijn ziel aan de duivel verkocht zou hebben in ruil voor hulp bij het afbouwen van de brug aangezien de bouw niet vorderde naar de zin van de bouwmeester. Nadat de brug af was en de duivel de bouwmeesters ziel kwam opeisen kwam deze er met een list vanaf. De bouwmeester vroeg de duivel namelijk om uitstel door water voor hem te halen in een zeef. Dit lukte de duivel natuurlijk niet en hierdoor behield de bouwmeester zijn ziel.
Als wraak brak de duivel elke nacht af wat er de dag ervoor aan de centrale toren toegevoegd was. Bij de restauratie in de 19e eeuw is daarom een duiveltje in de middelste toren toegevoegd die als symbool de laatste steen uit de toren haalt.

 

Wij vonden het verder erg leuk om met een rivierboot de stad verder te verkennen. Je vaart dan zo’n 50 minuten over rivier de Lot langs verschillende bezienswaardigheden. Wat heel grappig is aan deze boottocht is er vanwege het hoogteverschil (verval) van 1.20 meter in de rivier, geschut moet worden. De boot gaat dus de sluis in. Heel leuk om eens mee te maken!
Je vaart verder onder andere onder de spoorbrug door die ook wel Eiffelbrug wordt genoemd. Je raadt het al; deze brug is gemaakt door dezelfde architect als de Eiffeltoren.

 

 

Château & Jardins des Milandes

Afstand vanaf Platus-Marminiac: 26 km, dat is ongeveer 35 minuten rijden met de auto
Château Milandes wordt ook wel het kasteel van Joséphine Baker genoemd. Een prachtig kasteel waar wij onze ogen hebben uitgekeken. Je krijgt een soort audiotelefoontje in je eigen taal en al lopend van punt tot punt wordt je door de tuinen en het kasteel geleid. Je krijgt veel informatie over het lieflijke kasteel, de prachtige kasteeltuin, de geschiedenis en zijn eigenaars. Binnen in het kasteel is er een tentoonstelling over het leven van Joséphine Baker. Wat was zij een zeer veelzijdige vrouw. Dit heeft bij ons heel veel indruk gemaakt. Aan de zijkant van het kasteel word je geleid langs uilen en roofvogels en diverse keren per dag wordt er een roofvogelshow gegeven. Een echte aanrader als je in de buurt bent.

 

 

Het stadje Domme

Afstand vanaf Platus-Marminiac: 27 km, dat is ongeveer een half uurtje rijden met de auto
Een lief vestingstadje wat aan een berg lijkt geplakt, dat is hoe ik “Domme” in het kort kan omschrijven. Eenmaal boven heb je er een geweldig uitzicht over de Dordogne. Ook schattige kleine winkeltjes ontbreken hier niet. Mooi kunstzinnig keramiek, prachtige sieraden zijn een paar voorbeelden van wat je hier kunt kopen. Ook kun je van hieruit een grot bezoeken. Dit stadje is echt een leuke plek om te bezoeken.

 

Les jardins suspendus de Marqueyssac

Afstand vanaf Platus-Marminiac: 24 km, dat is ongeveer 40 minuten rijden met de auto
Een bijzondere, toch wel sprookjesachtige plek, een château wat meer weg heeft van een groot landhuis en een waanzinnig mooie en vooral grote tuin. Uren kun je hier wandelen, in het bos maar ook aan de rotswand waar deze tuin ligt. Dat maakt dat je waanzinnig mooie uitzichten hebt over de Dordogne.

Via een aangegeven route kom je uiteindelijk boven op een plateau en hiervandaan heb je het mooiste uitzicht. Daarna heerlijk wat eten en drinken in de theetuin met wederom een geweldig uitzicht over de Dordogne en omringd door prachtige pauwen. Ja, van deze plek word ik echt wel blij.

 

La Roque Gageac

Afstand vanaf Platus-Marminiac: 27 km, dat is ongeveer een half uurtje rijden met de auto
Nog zo’n leuke plek en niet zo heel ver van Platus. Hier kun je heerlijk langs het water wandelen. Als je besluit om bovenlangs door het dorpje zelf weer terug te lopen, kom je onderweg een ijssalon tegen waar je heerlijk ijs kunt eten. Het is niet heel goedkoop maar het ijs is echt een cadeautje. Een aanradertje vinden wij!
Wij hebben een rondvaart gemaakt met een echte “Gabare”, één van de hoofdattracties die deze plek te bieden heeft. Grappig om te doen en het leuke is dat we een recordertje te leen krijgen in het Nederlands dus op deze manier krijgen we ook wat mee van de bezienswaardigheden waar we langs varen. Omdat mijn Frans niet al te best is, vind ik dit wel erg fijn.

Een tip voor als je ergens heen gaat in dit gebied: gebruik niet je routeplanner maar volg altijd de hoofdwegen. Wij deden dit in het begin niet en dat had tot gevolg dat we op de meest waanzinnig piepkleine weggetjes uitkwamen. Als je dit heel leuk vindt is rijden met je navigatie natuurlijk een aanrader!

Liefs xxx

 

Vind je het leuk om eerdere posts te lezen over vakantiepark Platus, klik dan hier voor de eerste post, hier voor de tweede post en hier voor de post dat wij naar Frankrijk gingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *