Lifestyle

Teleurstelling

Geconfronteerd worden met teleurstelling, het overkomt ons allemaal op een bepaald moment. Teleurstellingen, ze komen voor in vele maten en vormen. Het gaat misschien om een afspraak die op het laatste moment niet doorgaat of om een kwestie op het werk die anders verloopt dan we graag hadden willen zien. Teleurstelling, het is en blijft een lastig onderwerp. Als we zelf teleur worden gesteld moeten we het ondergaan, wanneer we een ander teleurstellen delen we het uit. Hoe kunnen we er het beste mee omgaan?

Het gevoel van teleurstelling kan ons op verschillende manieren treffen. Weet jij hoe jij reageert op teleurstelling? Heb je er wel eens over nagedacht?

Word je bijvoorbeeld boos wanneer jij je teleurgesteld voelt?

Word je overspoeld door het gevoel dat je niet goed genoeg bent?

Ben je van mening dat het de schuld is van de ander?

Denk je misschien: ‘waarom moet mij dit weer overkomen’?

Zomaar een aantal voorbeelden, uit het leven gegrepen. Maar maken deze reacties onze situatie per definitie ook beter? Zijn teleurstellingen bedoeld om pijn te veroorzaken?

Ik denk van niet.

Eerlijkheid hierin is belangrijk, vooral naar onszelf toe. Kijken naar de situatie waar we inzitten maar ook naar onze verwachtingen is belangrijk. Hoe we namelijk ook over een ander denken, hij of zij blijft altijd de keuze houden hoe hij of zij zelf met teleurstelling omgaat. Mensen hebben veerkracht, ze kunnen best wat hebben, zolang we iemand maar met respect behandelen.

De emotie angst kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Ons hier niet door tegen laten houden omdat we denken dat we minder leuk of aardig gevonden worden moeten we hierbij niet uit het oog verliezen. Ervan uitgaan dat mensen het beste met ons voor hebben is een gedachte die we mogen vasthouden. We krijgen nou eenmaal niet altijd alles in het leven. Teleurstelling is iets wat er gewoon bij hoort. Niet alles is rozengeur en zonneschijn.

Gaat het ons om nieuwe uitdagingen, dan kunnen we het beste zoeken naar een oplossing. Met een zoektocht zijn we bezig met vooruitgaan. We blijven daarmee niet hangen in het vervelende gevoel, een mooie bijkomstigheid.

Durven we te vertrouwen op eigen stem? Het geeft zelfvertrouwen. Het heeft niets te maken met het feit dat we ons leven eventueel door anderen laten leiden. Nee, we halen het beste uit onszelf naar boven door te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Waar richten we ons op, daar draait het om. We hebben hier onze eigen sleutel in handen. De kracht is om aandacht te besteden aan onze reacties. Kijken we naar teleurstelling of zoeken we naar een oplossing? Misschien lijkt dit simpel, het is in ieder geval het proberen waard. Aan ons de keuze.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *