Boeken

‘Het grote huis’ – boekrecensie

Hou je ook zo van verhalen die heerlijk weglezen maar je ook kunnen verrassen? Wellicht dat de nieuwste roman ‘Het grote huis’ van Erica James je ook aanspreekt.

Het grote huis speelt zich af in 1939 en gaat over het pasgetrouwde stel Romily Temple en Jack Devereux. Romily is thrillerschrijfster en het verhaal begint bij haar terugkomst thuis na haar promotietour van haar laatste boek door Europa. Het kersverse stel kent elkaar nog niet zo lang maar vanwege liefde op het eerste gezicht van beide kanten zijn ze niet zo lang geleden in het geheim in het huwelijk getreden. Eenmaal terug in Engeland loopt alles anders dan gepland. Jack krijgt onverwachts ernstige gezondheidsproblemen en wanneer zijn einde nadert, wordt zijn gezin bijeengeroepen.

De inmiddels volwassen Arthur, Hope, Kit en geadopteerde Allegra weten niet van Romily’s bestaan. Ze zien haar als een indringer die uit is op het familiefortuin. Na Jacks overlijden heeft hij een onverwachte eis in zijn testament laten zetten. Zijn inmiddels volwassen kinderen moeten een week lang met elkaar wonen in het grote huis. Dat is een grotere uitdaging dan het lijkt. Romily, die nooit echt een familiemens geweest, beseft maar al te goed wat het betekent voor Jack. Een week lang verblijven ze dus in het grote huis, dat niet groot genoeg lijkt te zijn om alle ego’s, ruzies en familiegeheimen te herbergen. Het duurt slechts een week, maar hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Zelf houd ik erg van oorlogsverhalen. Ondanks dat dit verhaal zich in de oorlogstijd afspeelt gaat het toch vooral over vriendschappen, de liefde, onzekerheid en angst. Afgezien van die dingen blijf ik het interessant vinden om te lezen hoe de oorlog je soms tot bepaalde keuzes kan dwingen en dat zie ik ook in deze roman weer terugkomen. 

Een roman die je na laat denken en laat beseffen dat dingen die tegenwoordig voor ons zo normaal zijn, toen echt heel anders waren. De schrijfstijl van Erica James is prettig en het boek leest dan ook gemakkelijk weg. In het begin is het even wennen omdat alle personen worden geïntroduceerd. Daardoor kan ik me voorstellen dat het wat lastig is om in het verhaal te komen. Dat zal zeker niet lang duren en voordat je het weet word je het verhaal in gezogen.

Een verhaal waar ik van genoten heb. Het is zeker de moeite waard om dit boek te lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *