Lifestyle

Roddelen, wat doe je eraan?

Roddelen, ben ik er zelf ook schuldig aan en actief in? En hoe zit dit eigenlijk met mijn eigen vriendinnen. Doen zij hetzelfde, praten zij achter mijn rug om? Als erover je geroddeld wordt kan dit echt heel pijnlijk zijn. Ik wil hier graag open en eerlijk mijn gedachten over delen.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat een vriendin achter je rug om over je praat. Een vriendin die wellicht geïrriteerd is over iets wat je doet of zegt en zich daardoor misschien gekwetst voelt omdat de dingen anders gaan dan verwacht. Het wordt helemaal vervelend wanneer je vervolgens merkt dat dingen die je in vertrouwen hebt gedeeld via een andere vriendin weer bij je terugkomen. Machteloosheid overvalt je als je erachter komt dat jij die ene vriendin bent waar ze het dus over hebben. Natuurlijk wil je dat het roddelen stopt, maar hoe pak je nou zoiets aan?

Het is echt heel vervelend wanneer mensen achter je rug om over je praten. Geroddel kan soms heel slim zijn eigen weg slaan en dan wordt het lastig om de bron ervan te achterhalen.

En als je dan weet waar het vandaan komt, wat dan? Is het handig om degene die je verdenkt ermee te confronteren? Maak je het niet erger voor jezelf als je de roddelaars ermee confronteert?

Negeren, het is een mogelijkheid. Je kunt ook kiezen om het anders te doen. Door je te richten op andere dingen veranderen je eigen gedachten misschien over het geroddel.

Achter andermans rug om praten zorgt altijd voor een onveilig gevoel. Ondanks dat komt het gek genoeg toch overal voor. Ik ben niet roomser dan de paus en ontken zeker niet dat ik het zelf ook wel eens doe, maar waarom eigenlijk? Is het soms onderdeel geworden van ons eigen systeem? Waarom roddelen mensen eigenlijk en wat is er nou toch zo leuk aan om dingen over anderen met anderen te bespreken? Waarom hebben wij mensen het blijkbaar zo nodig om slecht te praten over anderen?

Toen ik jonger was zag ik de ernst er nog niet zo van in. Roddelen hield sowieso een gesprek op gang en naar mijn idee verliepen dingen eigenlijk automatisch. Nu ik wat ouder ben kijk ik er toch wat anders tegenaan. Roddelen is en blijft een pijnlijk iets waarvan ik denk dat we het ergens doen om onszelf beter te voelen. Door de focus op een ander te houden hoef je het niet over jezelf te hebben. Je verbloemt hiermee heel mooi je eigen tekortkomingen. Hoe makkelijk is het om het te hebben over de fouten of keuzes van een ander en ze even flink te benadrukken? Of je dit nou doet om aardig gevonden te worden of misschien om erbij te horen, in ieder geval hoef je zelf niet te kijken naar je eigen aandeel in een bepaalde situatie.

Ik heb geprobeerd om me wat meer te verdiepen hierin en vind het interessant om te zien dat verschillende artikelen het hebben over de link van jaloezie met roddelen. Bewust van het feit dat er wordt gesteld dat mensen met een jaloerse aanleg sneller en vaker zullen roddelen vraag ik me af of het dan iets te maken heeft met sensatie. Of heeft het toch meer te maken met vragen om aandacht? Nieuwsgierige mensen die van alles van je willen horen en naar je luisteren om wat jij toch nu weer te vertellen hebt. Trekt dit zo enorm zodat mensen dit blijven doen? Bizar!

Is het bezwaarlijk als twee vriendinnen van je elkaar ineens gevonden lijken te hebben en samen dingen gaan doen zonder jou erbij? Vriendinnen waar je altijd vertrouwelijke dingen mee hebt gedeeld en waarvan je ineens merkt dat dingen in verkapte vorm weer bij je terugkomen? Je twijfel slaat toe. Wat nu?

Hoe vervelend dit ook is, spijtig genoeg is bezwaar maken eigenlijk geen optie. We leven in een vrij land waar iedereen zelf mag bepalen met wie ze afspreken. Een persoon is geen eigendom van een ander en in deze kwestie is het, denk ik, niet verstandig om hier tegenin te gaan. Met bezwaar laat je alleen maar je eigen wantrouwen zien. Het wordt wel kwalijk wanneer je iets in vertrouwen aan een vriendin hebt meegedeeld, en zij gaat het daarna rondvertellen. Die vriendin gaat op dat moment over de schreef en de ongeschreven regel van vertrouwen tussen vriendinnen wordt geschonden. Dit doet zeer en laat een pijnlijk gevoel achter.

Wat is een goede oplossing om het gevoel van ‘jezelf verraden te voelen’ te voorkomen? In ieder geval geen gevoelige dingen meer delen met vriendinnen van wie je weet dat ze aan loslippigheid lijden. Wellicht zal een vriendschap gaan verkoelen, een onontkoombaar feit als het vertrouwen er niet meer is. Ik bedoel zeker niet dat je een vriendschap zou moeten verbreken. Wees hartelijk maar ook op je hoede. Vertel niets persoonlijks want dat kan weer tegen je worden gebruikt. Verstandig is het wel om de persoon in kwestie in de gaten te houden want ze is misschien niet zo onschuldig als het lijkt en voedt eerder dan dat ze iets zal stoppen. Een logisch gevolg is dat het vertrouwen weg is en wellicht is het een goed idee om jezelf af te vragen wat de vriendschap nog waard is.

Roddelen doet pijn en misschien nog wel meer als er over je gepraat wordt door vriendinnen die je dacht te kunnen vertrouwen. Het kan echt schade aanrichten, je zelfbeeld aantasten of je een eenzaam gevoel geven. Het kan ervoor zorgen dat je het vertrouwen in mensen verliest en de oorzaak zijn van slapeloosheid.

Het omgaan met mensen die veel over anderen praten, kan heel lastig zijn. Het is een kunst om je hier niet te veel in mee te laten slepen. Het is, denk ik, goed om te beseffen dat roddelen uiteindelijk meer zegt over degene die het doet, dan over degene over wie geroddeld wordt. Het lijkt misschien niet zo en het wordt niet minder pijnlijk maar vaak komt het toch voort uit een soort van onzekerheid. Het zegt meestal ook niet zoveel over jou want als gesprekstof over jou stokt in een gesprek is er altijd wel weer een ander slachtoffer. Eigenlijk best doorzichtig als ik er wat meer over nadenk.

Het klinkt misschien wel makkelijk maar loslaten is uiteindelijk wel het beste om te doen. De confrontatie opzoeken of erover praten is geen garantie dat het roddelen ook echt stopt. Voor sommige mensen is het namelijk een gewoonte geworden, een onderdeel van hun eigen levensstijl omdat ze zich dan beter voelen of zich niet zo onzeker voelen. Je hebt geen invloed op andere mensen maar je hebt wel invloed op je eigen gedachten en handelen. Daarmee blijft het natuurlijk nog steeds een pijnlijke kwestie maar besef dat jij uiteindelijk bepaalt hoe je ermee omgaat. Jezelf rot voelen over de situatie is prima om het daarna wel de rug toe te keren. Maak jezelf verder niet onnodig gek en kijk niet meer achterom als je eenmaal bent omgedraaid anders kan het je weleens blijven achtervolgen. 

Roddelen brengt alleen maar negativiteit met zich mee en bovendien zuigt het flink wat energie. Niet de bedoeling, toch? Door afstand te nemen van vriendinnen die roddelen als onderdeel van hun leven hebben gemaakt en nieuwe contacten aan te gaan richt je op nieuwe vriendschappen waarin je elkaar steunt. Leuke gesprekken met nieuwe mensen en mooie dingen in het leven zien, hoe klein ze misschien ook zijn, geeft weer kleur. Dit zijn mooie en nieuwe kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *