Boeken

Pareltje uit de kringloopwinkel – ‘Vloed’

Schat zoeken in kringloopwinkels, ik houd ervan. Een paar jaar geleden nog lang niet zo populair, tegenwoordig is het struinen tussen tweedehandsspullen favoriet bij vele van ons. Natuurlijk hebben de thema’s ‘klimaatverandering’ en ‘duurzaamheid’ bewustwording aangewakkerd. Daardoor zijn kringloopwinkels meer dan ‘hot’ vandaag de dag. Ook ik vind het ‘hot’ en breng graag tijd door in een kringloopwinkel. Ik ga graag op zoek naar mooie boeken en grappige, kekke spullen voor in mijn interieur.

Vandaag deel ik één van mijn kringloop-pareltjes, het is een mooi gebonden versie van ‘Vloed’, geschreven door Susan Smit. Wanneer mijn oog op het boek valt en ik het uit het rek haal, lijkt hij wel gloednieuw. Een ongelezen versie. Wat een fijne vondst.

Susan Smit, ze is een veel besproken auteur die nog weleens in het nieuws verschijnt vanwege turbulente dingen in haar privéleven. Tevens regelmatig te zien op televisie bij ‘5 uur live’ waar ze als recensent boeken bespreekt. We leggen alle media even terzijde leggen om ruimte te geven aan Susan als auteur. ‘Vloed’ is het tot fictie omgetoverde verhaal van haar overgrootmoeder, Adriana van Konijnenburg. Zij woonde rond de vorige eeuwwisseling in Noordwijk. Het boek is uitgegeven in februari 2010, het is dus alweer een aantal jaartjes op de markt.

Waar gaat het over?

Noordwijk, 1899. Adriana van Konijnenburg weigert haar eerste huwelijksaanzoek. Liever leest of schrijft ze. Adriana’s vader is hotelier en reder, hij verandert het vissersdorp in een luxe badplaats door badkoetsjes op het strand te zetten en een badhotel te beginnen. Als Adriana liefdadigheidswerk doet in een clubhuis voor vissers ontmoet ze Jacob. Hij is een jonge visser op wie ze hevig verliefd wordt. Helaas is het klassenverschil zo groot dat de verhouding geen stand houdt. Daarna wordt ze verliefd op een ober en met hem trouwt ze. Het zit moeder Konijnenburg zo dwars dat ze Adriana onterft. Met haar ober vertrekt Adriana naar Meppel. Daar worden hun kinderen worden geboren. Wanneer haar moeder is overleden en ze erachter komt dat haar ober het niet zo nauw neemt met de huwelijkse voorwaarden, besluit ze terug te keren naar Noordwijk. Daar komt ze haar eerste grote liefde weer tegen.

Op de achtergrond speelt het verhaal van Adriana’s schrijverschap waar ze erg onzeker over is. Susan Smit heeft veel aandacht voor historische kostuums en de personages. Dat maakt het tot een heerlijke roman, je waant je echt in het leven van toen.

‘Vloed’, een mooie roman die het zeker verdient om weer eens afgestoft en uit de kast gehaald te worden. In deze ‘oude’ parel kun je lekker wegdromen. Een mooi verhaal met herkenbare verschillen tussen arm en rijk en een geheime foute liefde.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *