Lifestyle

Leef!

De jaren beginnen te tellen, ruim de veertig gepasseerd, richting de vijftig gaan en nog steeds achtervolgd worden door het verleden. Herkenbaar? Hoe vaak hebben we hier last van? We herhalen steeds de missers die we gemaakt hebben in ons hoofd en blijven onszelf maar lastigvallen met verwijtende gedachten. Dit herbeleven en terughalen van nare ervaringen uit ons verleden is, denk ik, de grondlegger om vandaag niet echt van het leven te kunnen genieten.

Dat moet toch anders kunnen? Volop in het leven staan en genieten van alles wat het leven ons te bieden heeft – is dit niet de kern waar het allemaal om draait? De sleutel hiervan hebben wij zelf in handen, wij zijn tenslotte onze eigen baas en eigenaar van onze eigen gedachten. En er is meer want we zijn ook eigenaar van de woorden die we uitspreken. Hoe komen we tot de kern van de zaak waardoor we verandering in onszelf tot stand kunnen brengen en negatief naar positief ombuigen?

Stop met jezelf te veroordelen. Jij en ik zijn uniek gemaakt, allebei met eigen mooie kwaliteiten. Deze kwaliteiten maken ons tot de persoon die we nu zijn. ‘Mooie woorden maar wat kan ik ermee’, denk je misschien? Een logische gedachte als je jezelf steeds vragen met verwijten stelt. Wellicht beheerst boosheid je gedachten? Komt dat misschien omdat iemand anders dingen tegen je heeft gezegd of over je heeft gezegd?

Het gekke is dat wij mensen dingen voor waarheid aannemen wanneer we ze maar vaak genoeg horen. Of je dit nu van een ander hoort of dat je dit jezelf vertelt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Verbazingwekkend is hoe snel we negatieve dingen over onszelf geloven. Mooie, positieve dingen vinden we maar moeilijk. Denk maar eens aan een complimentje krijgen. Hoe lastig is dit voor een hoop van ons? Blijven positieve opmerkingen hangen? Meestal niet, ze verdwijnen vaak weer uit ons brein. Het positieve wat juist voor tegenwicht kan zorgen verdwijnt hiermee naar de achtergrond. De weegschaal slaat daarmee uit naar de negatieve kant waardoor we onszelf steeds vaker niet leuk vinden en daardoor ook steeds meer de put in zien gaan.

Draai het eens om. Denk alles wat je over je verleden en over jezelf vindt eens om. Spreek en denk bijvoorbeeld eens een dag alleen maar positief over jezelf. Wat zal dat doen? Woorden dragen een enorme energie met zich mee. Woorden hebben kracht, veel meer dan we beseffen. Het is dezelfde kracht waarmee wij onszelf ook de put in kunnen praten door negatieve dingen te denken of te zeggen. Verandering vindt plaats op het moment dat we ervoor kiezen om het anders te gaan doen en om het om te draaien. Geen negatieve dingen denken of uiten, het is een verandering die je begint te voelen in je hart en in je hoofd. Alles wordt wat minder zwaar, net alsof donkere wolken langzaamaan verdwijnen en een lichte lucht weer tevoorschijn komt. Dat gaat niet van de één op de andere dag maar vraagt om oefening. Je zult merken dat het eerste resultaat niet snel op zich laat wachten.

Zorg goed voor jezelf en maak tijd voor jezelf. Onderneem dingen die jij leuk vindt om te doen Niet omdat dit leuke foto’s oplevert voor je Facebook of Instagram account, maar doe het gewoon voor je eigen plezier. Geniet van de ontspanning die dat brengt. Ga eens op stap met jezelf en koop wat leuks. Maak een lange wandeling langs het strand of door het bos en geniet van de natuur om je heen. Geef je creatieve kant eens een kans en doe bijvoorbeeld eens een schilderworkshop. Wij hebben allemaal creatieve genen in ons meegekregen, dus ja, ook jij hebt het in je. Past schilderen niet bij je? Niet getreurd want misschien is schrijven of koken wel iets voor je. Doe wat bij jou past.

Blijf bij jezelf! Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Het is echt belangrijk. We hebben zo de neiging om ons aan te passen naar de maatstaven van anderen. Besef dat mensen, vriendschappen en jobs altijd zullen komen en gaan in het leven. Dit is iets wat altijd in beweging zal blijven. Kiezen voor een nieuwe baan of ontslagen worden bij een werkgever omdat je boventallig bent verklaard, het zijn zo maar een paar voorbeelden waar we tegen aan kunnen lopen in ons leven. Dingen om ons heen veranderen maar de relatie met onszelf is er en die blijft. Neem de tijd voor deze relatie. Zorg goed voor jezelf. Het is belangrijk om eerst aan ons eigen huisje te bouwen. Door de relatie met onszelf op te bouwen komen we erachter waar wij zelf echt van houden en wat wij leuk vinden om te doen maar vooral ook wat we niet leuk vinden om te doen. Met dat laatste zetten we een omheining rondom het tuintje van ons eigen innerlijke huis en geven we duidelijk onze eigen grenzen aan. Neem de tijd voor het bouwen van je eigen huis en tuin, je zal erachter komen dat je vanuit dit oogpunt gezien veel meer te geven hebt.

Dichtbij onszelf blijven geeft rust en deze rust geeft uiteindelijk een tevreden gevoel. Voel dat, weet dat en geloof dat! Dan zijn we onszelf. Het moment is hier, in het nu. We zijn niet minder dan een ander, we zijn ook niet beter dan een ander. We zijn onszelf en we hebben daarin elkaar iets te geven, namelijk onszelf. Leef het leven, het is wellicht niet zo trendy en stoer als wat we zo graag zouden willen en het is wellicht ook niet helemaal verlopen zoals we graag hadden gewild maar het is ons leven. Geniet daarvan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *