Persoonlijk

Lang leve de koning!

Morgen barst het grote feest weer los in ons land. Onze koning wordt weer een jaar ouder en dat vieren we groots met z’n allen. Waar de twee laatste generaties vrouwelijke majesteiten hun verjaardag op 30 april vierden voor het volk, gaan we tegenwoordig alweer heel wat jaren op 27 april uit ons dak voor de koning. En feesten kunnen we! Nederland kijkt er naar uit, we gaan massaal naar buiten om ons te mengen in het feestgedruis. Tussen de kleedjesmarkt staan de biertenten als bakens in oranje gehuld ’s morgens vroeg al klaar. Veel oranje en veel lachende mensen op straat, voor mij is het altijd een dag om naar uit te kijken.

Wat me vooral bijstaat van de tijd dat ik zelf nog een klein meisje was, is het defilé bij Paleis Soestdijk. De enorme stoet mensen die daar ieder jaar weer voorbijkwam, speciaal om koningin Juliana en haar familie een groet te brengen, heeft grote indruk op mij gemaakt. Ik weet nog goed dat ik bijna niet kon wachten om de koningin op televisie te zien. In mijn herinnering waren wij op deze dag altijd bij mijn oma in Zuid-Limburg en keken we altijd met elkaar. Samen op de bank, het was altijd weer een feestje.

Eenmaal zelf moeder was het vooral de kleedjesmarkt waar mijn eigen kinderen zo naar uitkeken. Allebei met een paar euro op zak opzoek naar pareltjes. Extra vroeg wakker, zo spannend vonden ze het. De schatten die ze kochten werden gekoesterd, ze waren altijd heel trots op hun aankopen. Van de markt konden ze geen genoeg krijgen en de dag vloog dan ook altijd veel te snel voorbij.

Dit jaar vieren we koningsdag voor het eerst mee in ons nieuwe dorp. Hier gaat het er iets anders aan toe. ’s Morgens starten we met een koningsontbijt in het dorpshuis. Ver hoeven we hiervoor niet te gaan want we wonen ernaast. Verder hebben we dit jaar voor het eerst een oranje wimpel gekocht, deze hadden we namelijk nog niet. Wij hebben begrepen dat er in het dorp een taart wordt verloot onder degenen die de Nederlandse vlag met wimpel hebben uithangen op koningsdag. Nou houden wij erg van taart en daarom dingen wij dit jaar graag mee. Ook had ons nieuwe huis nog geen vlaggenstokhouder, een mooi moment om er eentje aan te schaffen en te bevestigen aan de buitenmuur. Wij zijn er klaar voor! 

Fijne koningsdag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *