Boeken

Inspiratiecrisis?

Ewout schuift de gordijnen open, schitterende zonnestralen vinden hun weg naar binnen en schijnen ons vrolijk tegemoet. Een nieuwe dag is begonnen. De stralende zonnestralen maken dat ik niet langer in bed wil blijven liggen, het duurt dan ook niet lang voordat ik in de badkamer sta. Het is wat winderig buiten in de tuin, de achterdeur gaat wel open maar het is nog wat te fris om buiten te ontbijten. Aan onze slaapkamer grenst een smal balkon, ik besluit mijn kans te wagen om te kijken of ik daar uit de wind kan zitten. Al snel slenter ik de trap weer op voor mijn missie. Mijn vermoeden wordt werkelijkheid, het is heerlijk op het balkon. Snel hobbel ik weer naar beneden om een kop thee en ontbijtcrackers met kaas voor mijzelf klaar te maken. Kussens in de stoelen, even insmeren met zonnebrandcrème, zonnebril op, mijn koffie bij de hand en genieten maar. Het leven is goed!

Een half uurtje later sta ik weer beneden, dit keer om een kop koffie te maken. Het bevalt me wel daarboven op het balkon en daarom besluit ik de roman die ik op dit moment aan het lezen ben mee te nemen naar het balkon. Een paar hoofdstukken lezen en ondertussen wat vitamine D absorberen in de zon zal me zeker geen kwaad doen. Genieten van mijn koffie, mijn boek en de zon, het geeft me een blij gevoel. Ik lees ‘De inspiratiepraktijk’ van Fleur Brockhus. Het is een feelgood boek, zeer verfrissend geschreven en tijdens het lezen ervaar ik het verhaal als heel erg herkenbaar. Het verhaal geeft eigenlijk een duidelijke boodschap; je bent echt niet de enige die af en toe te veel piekert of denkt vast te zitten in je leven. Goed naar jezelf luisteren zorgt ervoor dat je uiteindelijk op het juiste pad terecht komt of blijft. Met een glimlach op mijn gezicht lees ik als een speer door het boek heen. Wanneer ik ongeveer bij hoofdstuk tien ben aangekomen valt mijn mond open van verbazing. Dit had ik zelf kunnen opschrijven! De setting van het gezinsleven, de emoties, de frustratie en boosheid vanbinnen, ik word geraakt en ben in gedachten binnen een paar seconden vijftien jaar terug in de tijd. Voor mijn gevoel kon mijn relatie met mijn toenmalige echtgenoot en vader van mijn kinderen ook wel wat inspiratie gebruiken. Daar waar de hoofdpersoon in het boek alle zeilen bij moet zetten om haar eigen koers te kunnen blijven varen, kapseisde mijn eigen huwelijksbootje in die tijd. Teleurstelling en verdriet vierden hoogtij, het feit dat het huwelijk op een desillusie was uitgelopen deed pijn. Uiteindelijk kende het alleen maar verliezers. Door het lezen van dit verhaal passeren deze verdrietige emoties weer allemaal de revue. Het is een beetje een gek idee om dit weer te voelen na al die jaren. Wat een boek toch allemaal niet kan losmaken, bedenk ik me terwijl ik mijn laatste slok koffie doorslik. Wanneer ik mijn lege mok op de rand van het balkon zet kijk ik eens goed om me heen. De eendjes dobberen heen en weer in de ringvaart. Ze zijn gelukkig weer tot rust gekomen nadat een enorme zwaan met klapperende vleugels vlak over het water scheurde. Wat een lawaai maken die beesten toch. Als ik mijn blik weer vestig op ons balkon zie ik dat ik de ramen nodig een sopje kunnen gebruiken aan de buitenkant. Verder mogen de spinnenwebben ook echt wel weg. Tijd om wat te gaan doen, besluit ik. Gedachteloos loop ik hierna naar beneden om de emmer, sop, een spons en wisser te halen.

Waar gaat het boek precies over:

Fien is opgekrabbeld uit een identiteitscrisis en heeft haar leven omgegooid: van gestreste advocaat naar succesvolle coach. Haar ‘inspiratiepraktijk’ in Amsterdam-Zuid loopt goed. De praktijk zit vol herkenbare, komische en aangrijpende dossiers; van advocaten tot kappers, van burn-outs tot ‘mamarexia’ (af willen vallen tijdens je zwangerschap). Fien zet zich volledig in voor haar cliënten, maar ze is ook nog moeder van twee jonge kinderen, dochter, buurvrouw, vriendin. En vrouw van haar man Alex. Thuis merkt ze dat hun relatie ook wel wat inspiratie kan gebruiken. Haar adviezen lijken voor haar huwelijk niet op te gaan en ze moet alle zeilen bijzetten om daarin haar eigen koers te blijven varen. Overleven Fien en Alex deze tropenjaren? De inspiratiepraktijk schetst bestsellerschrijver Fleur Brockhus, bekend van roman De urenfabriek, een tijdsbeeld, waarin thema’s als modern moederschap, werkstress en zoeken naar geluk voorbij komen. Daarbij opent zij de deuren naar de intrigerende wereld van het coachen, een beroep dat veel mensen aanspreekt. Een coach is niet alleen een vertrouwenspersoon, maar ook een relatietherapeut, motivator, zakdoek, spiegel, praatpaal, en, boven alles: een inspirator.

Ik vind het een treffend boek en ik denk dat het vele vrouwenharten zal raken of misschien heeft het dat al gedaan. De levensechte gedachtegang van hoofdpersoon Fien is zeer herkenbaar. Af en toe worden Fiens gedachten wat plat uitgedrukt maar ik vind dat dit het verhaal verder geen kwaad doet. Het is echt een heel vermakelijk boek wat gemakkelijk te lezen is. Misschien herken jij jezelf er ook wel in als je het boek leest. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *