Lifestyle

De Nationale Voorleesdagen, 22 januari t/m 1 februari 2020

Het is weer bijna zover, de Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. De dagen starten in heel Nederland op woensdag 22 januari 2020 met Het Nationale Voorleesontbijt. 

Zelf ben ik vrijwilliger bij bibliotheek Rijn en Venen in Boskoop en ook daar wordt op 22 januari gestart met het Voorleesontbijt. Tijdens het ontbijt wordt er, door een bekend persoon uit de desbetreffende omgeving, voorgelezen uit het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat ‘Moppereend’. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2020, krijgen ook andere boeken aandacht. Speciaal voor deze dagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor € 5,25. Hoe leuk is dat?

Het al alweer een tijd geleden dat ik voorlas aan mijn eigen kinderen. De herinneringen staan me echter nog helder voor de geest. Met veel plezier kropen we altijd samen op de bank met een mooi prenten- of voorleesboek. Knus tegen elkaar aan een verhaal induiken was toch wel één van mijn favoriete momenten. Ik koester deze herinneringen en kijk er liefdevol op terug. 

Waar gaat ‘Moppereend’ over? 

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.


Wat houdt het Prentenboek van het Jaar precies in?

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden dit jaar voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats.

De Nationale Voorleesdagen, de bibliotheek Rijn en Venen in Boskoop is er in ieder geval klaar voor want daar hebben we de boel alvast mooi versierd. Wordt er bij jou in de buurt ook aandacht gegeven aan de Nationale Voorleesdagen? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *