Lifestyle

Dankbaar

Soms heb ik van die dagen en lijkt alles tegen te zitten. Het zijn van die dagen dat ik met een verdrietig gevoel rondloop. Dagen waarop ik het liefst met m’n hoofd onder mijn dekbed ga liggen en de boel de boel laat. Lang niet altijd heeft het een directe oorzaak, althans ik ben me er in ieder geval niet van bewust. Lastig, het liefst ben ik niet verdrietig. In de afgelopen zevenenveertig jaar heb echt mogen leren dat gevoelens van verdriet er ook mogen zijn. Ze vertrekken juist pas op het moment dat ik er zelf voldoende aandacht aan heb besteed. Omarmen dus!

Gevoelens van een mens, voor mij is het een interessant thema. Ik lees er graag over. Het gegeven dankbaarheid link ik hieraan en wekt daarin ook mijn interesse. Laatst las ik het boek ‘De kracht van dankbaarheid’. Er wordt vooral belicht dat dankbaarheid ons leven op een positieve manier kan verreiken. Kort gezegd zou de stelling kunnen zijn dat dankbare mensen, blije en gelukkige mensen zijn. De psychologie omarmt dankbaarheid en zegt dat het een positieve bijdrage kan leveren aan je leven, maar ook dat het oefening vergt. We zullen dus ruimte moeten maken en daarvoor is het belangrijk om te kijken naar onze motivatie. Waar ben jij eigenlijk dankbaar voor en waarom?

Wanneer dankbaarheid je niet als talent gegeven is mogen we beseffen dat alles van waarde zich niet zomaar laat toe-eigenen. Het vraagt een stukje geduld, aandacht en standvastigheid om het te kunnen toepassen.

We zijn nooit verder dan een dankbare gedachte verwijderd van een vreedzaam hart. – David Steindl Rast

Een zelfvoldaan persoon kijkt altijd neer op dingen en mensen; en, natuurlijk, zolang je naar beneden kijkt, kun je dat wat boven die is niet waarnemen. – C.S.Lewis, Iers auteur

Toch wel met enige regelmaat zie ik mensen om me heen die het idee hebben recht te hebben op van alles en nog wat. Zelf ben ik geen haar beter want ook ik maak mij hier weleens schuldig aan. Misschien is het voor ons allemaal tijd om een stapje terug te doen en onszelf wat bescheidener op te stellen? Bescheiden mensen hebben een nauwkeuriger beeld van hun eigen bijdrage aan succes. Bovendien zijn ze zich bewust van hun beperkingen en vergissingen. Ze zijn ook meer bereid om te luisteren naar ideeën van anderen en ze zijn veel verdraagzamer, lees ik. ‘Dat wil ik wel’.

Dankbaarheid moeten we trouwens niet verwarren met het gevoel iemand iets verschuldigd te zijn. In dat geval ervaren we dat we bij iemand in het krijt staan en dus verplicht zijn om iets terug te doen. Vanuit deze overtuiging wordt het lastig dankbaarheid te kunnen ontvangen want de rust voelen we pas weer wanneer we aan de verplichting hebben voldaan.

We kunnen het ook omdraaien en besluiten om iets terug te doen voor een ander uit dankbaarheid. Op dat moment wordt het geen verplichting meer maar is het een wens geworden. We doen het dan omdat we het leuk vinden om te doen. Een wereld van verschil.

Het wonder van dankbaarheid is dat er een verschuiving komt in je waarneming waardoor de wereld zoals je die ziet verandert. – Robert Holden

De ‘aard van het beestje’ is zeker niet allesbepalend als we het hebben over een dankbare levenshouding. Of we nu sterk gericht zijn op sociale contacten, iemand snel vertrouwen of van nature wat introverter zijn, wij kunnen ons leven positief beïnvloeden als we een dankbare levenshouding ontwikkelen.

Hoe zit dat dan als dingen tegenzitten? Verdriet, angst, boosheid, het zijn gevoelens die niet zoveel met dankbaarheid te maken hebben maar er zeker wel zijn. Het heeft dan ook niet zoveel zin ‘onze kop in het zand te steken’ en te denken dat ze er niet zijn. Door deze emoties er ook te laten zijn en ze als het ware te omarmen, ontkennen wij onszelf niet. Dankbaarheid kan ons hierin helpen met het verwerken of omgaan met een moeilijke situatie. Het leert ons als het ware flexibel te zijn. Flexibiliteit zorgt ervoor dat we in mogelijkheden blijven denken, we worden minder snel overweldigd op de momenten dat het moeilijk wordt.

Als we niet langer in staat zijn de situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen. – Viktor Frankl

Waar ben jij precies dankbaar voor?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *