Food

Daan, wat eten we vandaag ? – recept – asperges met ham

Op verzoek vandaag het recept van de asperges met ham welke ik afgelopen weekend heb gemaakt.

ingrediënten voor vier personen:
een naturel beenhammetje
1 kg witte asperges
boter/olie
vier eieren
1800 gram kleine krieltjesIMG_2863 (1)

ingrediënten voor de saus:
70 gram roomboter
125 ml slagroom
een scheut droge witte wijn
peterselie
sap van een halve citroen
poedersuiker
zout
peper
bloem

Verhit een beetje boter of olie in de koekenpan en bak de beenham op hoog vuur snel rondom aan tot hij dichtgeschroeid is. Hierna leg je hem in de braadslee.
Verhit de oven voor op 190 graden Celsius  en zet de braadslee met ham vervolgens in de oven. Bak de beenham 40 minuten in de oven. Hierna haal je hem uit de oven en pak je hem in aluminiumfolie. Laat hem vervolgens een kwartiertje rusten (niet in de oven zetten maar erbuiten). Hierna kun je hem in plakjes snijden.

aspergekokerDe asperges schil je voorzichtig met een dunschiller van de kop naar het uiteinde rondom.
De uiteindes zijn houterig het laatste stukje haal ik er dan ook altijd vanaf. Vul hierna de aspergepan met water, zo ver dat de puntjes van de asperges net iets boven het water steken. Gooi een klontje boter en wat zout in het water en laat het koken. Als het water kookt kunnen de asperges erbij. De asperges mogen nu 10 minuten koken, hierna mogen ze, na het uitlekken, tien minuten rusten.

Ondertussen kun je dan de eieren in 8 minuten hard laten koken en het sausje klaarmaken.
Doe de roomboter in een pannetje, als deze gesmolten is, kan de slagroom erbij. Vervolgens mag het sap van de halve citroen en een scheut witte wijn erbij. Peterselie, zout, poedersuiker en peper naar smaak toevoegen en het geheel 10 minuten zachtjes laten inkoken. Eventueel kun je er tenslotte nog wat bloem toevoegen om de saus wat dikker te maken (goed roeren want anders krijg je klontjes).

De gekookte eieren laat je “schrikken” door ze onder de kraan met koud water te zetten. Hierna pel je ze en prak je ze tot krum.

De warme asperges mogen nu mooi in een schaal samen met de plakjes beenham. De saus giet je er over uit en tot slot doe je de eikruimels erover heen.

De krieltjes kun je bakken, frituren of zoals ik heb gedaan in de air fryer klaarmaken.

Eet smakelijk, ik hoop dat je er net zo van geniet als wij hebben gedaan.

Liefs xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *