Persoonlijk

Campertijd – rondje Europa – Italië, deel 1

Campertijd! Dit jaar doen we een rondje Europa. De landen Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland brengen we een bezoek. Nadat we Frankrijk achter ons hebben gelaten vervolgen onze reis – Italië wacht op ons. We hebben een uurtje of vijf rijden voor de boeg en zien we uit naar wat komen gaat. Onze bestemming is Maissana, daar worden we verwacht op een kleine camping van Nederlanders. Een aantal jaar geleden zijn ze in deze omgeving neergestreken om een camping te beginnen. De laatste snelweg in de streek van La Spezia vinden we een uitdaging. De snelweg blijkt een kronkelweg met veel tunnels, leuk als je van hard autoracen houdt en minder met een grote camper. Op volle snelheid gassen we met het overige verkeer mee om na een uurtje aan te komen bij onze afslag. Vanaf daar rijden we op een redelijk brede weg de berg op naar onze bestemming. Tussen het groen van de bomen is het voor ons echter een uitdaging om met de camper het laatste stuk te rijden. De weg is smal en niet al te best, bovenkomen is dus lastig. Maar het lukt en eenmaal op z’n plek lijkt de camper wel een slagschip. Eigenlijk misstaat het zelfs een beetje, we passen totaal niet in dit geheel. Ondanks dat besluiten we wel te blijven staan voor de komende paar nachten. Op deze camping is niet zoveel te doen en letterlijk ‘ontstressen’ is dus wat de komende dagen op het programma staat. Met een goed gevulde koelkast is dit geen probleem, het is een fijn idee dat de camper de komende dagen boven op de berg blijft staan. De temperatuur is zo rond de 28 graden Celsius en nadat de camper waterpas staat en de luifel is uitgedraaid zoeken wij de schaduw op met een goed boek. Op deze berg, we zitten 400 meter hoog, koelt het in de avond heerlijk af. Slapen doen we hier dan ook meer dan goed. We staan midden in het groen en aan een stromende beek waarvan het geluid van het snelstromende water voor een rustgevend gevoel zorgt.

Onze laatste avond sluiten we af met huisgemaakte Limoncello. Samen met drie andere Nederlandse stellen en het echtpaar dat de camping beheert genieten we van de avond, elkaars gezelschap en de citroenlikeur.

Het kost ons enige moeite om de volgende ochtend met de camper weer beneden te komen. Ruim zeven meter achter je aan zorgt af en toe toch voor uitdagingen. Vanmorgen gebeurt dat zodra we de toegangsweg naar de camping uitrijden. We stuiten op een grote combinewagen die de hele breedte van de weg omvat. Aangezien wij dat eigenlijk ook doen, is de vraag wie nu voor wie achteruit zal rijden. De Italiaanse boer besluit gelukkig al snel om zijn combi aan de zijkant van de weg te zetten, zijn terreinbanden zijn hier tenslotte voor geschikt en de onze niet. Dankbaar en opgelucht vervolgen we onze weg.

Het kwik is inmiddels gestegen tot een graad of dertig. Omdat het behoorlijk warm is besluiten we de steden die we willen bezoeken te laten voor wat het is. Meer de verkoeling en water zoeken is waar onze behoefte nu naar uit gaat. ‘Bobbio’, een stadje meer in de richting van Noord Italië is onze bestemming vandaag. We vinden een camperplek aan de rand. Het is hier heerlijk rustig, wij zijn één van de vijf campers op het terrein. Rivier ‘Trebbia’ stroomt grenzend aan onze camperplaats. Het water trekt en zorgt ervoor dat we al snel in het water te vinden zijn. In de rivier stroomt het water flink, we moeten ons goed vasthouden aan een steen om niet te worden meegevoerd. In het water is het heerlijk, we dobberen tevreden in het water op deze, wederom, warme dag. Een paar locals hebben ook hun weg naar de rivier gevonden op zoek naar verkoeling, we zijn dus niet helemaal alleen op deze plek maar grote drukte vindt je hier zeker niet.

Het stadje ‘Bobbio’ is typisch Italiaans, het doet lieflijk en romantisch aan. Een kop goede Italiaanse koffie op een terrasje in het centrum geeft ons het gevoel dat we echt weer in de bewoonde wereld zijn na een paar dagen ontstressen op de berg in Maissana. Dit stadje heeft ook een eigen ‘Ponte Vecchio’, niet te verwarren met de beroemde brug in Florence. Mooi is deze oude brug zeker dus wat dat betreft is een wandeling door dit stadje geslaagd. De nacht is hier alleen wel doorwaakt, blaffende en jankende honden in de buurt houden ons helaas uit onze slaap. De volgende ochtend besluiten we om het voor gezien te houden en verder te trekken. Italië heeft toch wel een beetje ons hart gestolen en daarom willen we graag nog een tijdje in dit land blijven. Onze volgende bestemming bevindt zich dus ook in dit prachtige land. We willen graag naar het Noordelijke deel van Italië, richting de Italiaanse meren! De reis er naar toe is prettig, we rijden over mooie brede wegen. Meer over ons verblijf op onze volgende bestemming lees je in het volgende blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *