Persoonlijk

Volgens de regels?

Ewout en ik zijn in september van dit jaar zes jaar bij elkaar. De tijd vliegt voorbij als ik er zo over nadenk. Wij zijn alleen niet getrouwd. En dat is niet de standaard volgens de Christelijke wereld waarin wij vertoeven.

Het is volgens de kerk gebruikelijk om te trouwen als je een relatie met elkaar hebt. En wij zijn dat dus niet, dus vallen we wat dat betreft flink uit de boot. Waarom we niet getrouwd zijn? Nou, eigenlijk is dat heel simpel te verklaren, wij zijn allebei getrouwd geweest. Ja, ieder met een ander welliswaar. Maar wij hebben allebei ooit in ons trouwpak en jurk ons ja-woord gegeven aan iemand. “Tot de dood ons scheidt”, dat is wat je beloofd aan elkaar op zo’n moment. “In goede tijden maar ook in slechte tijden”. Ja, ja, we weten het en we hebben daar ook gestaan, alleen niet met elkaar en naast elkaar.

Tja, beide huwelijken zijn gestrand op een manier die we allebei liever niet hadden gewild want dit was natuurlijk nooit de bedoeling. Ewout zijn prinses bleek niet zijn prinses en mijn superman bleek niet mijn superman. Maar goed, gedane zaken doen geen keer en dus zijn we allebei alweer jaren gescheiden van onze ex-echtgenoten. Ik heb Ewout vijf jaar na mijn echtscheiding van de vader van mijn dochters leren kennen en we hebben samen inmiddels een fijne relatie en een fijn leven met elkaar opgebouwd. We hebben inmiddels samen vele zegeningen gekregen, hebben veel heuvels samen beklommen en veel “euvels” samen overwonnen. En, ja, natuurlijk is het druk met vijf pubers die allemaal in de “me-myself-and-I”-fase zitten, maar dat doet niks af aan het feit dat de basis tussen Ewout en mijzelf goed is. De fundering staat, zeg maar!

Af en toe hoor ik mensen vragen: “moet er niet eens getrouwd worden?” Ook in de kerk ben ik er wel aangesproken op het feit dat Ewout en ik niet getrouwd zijn en dat we daarom dus in zonde leven. Tja, een goeie! Want, vraag ik me dan af, als je zoveel zegeningen hebt als wij hebben gekregen sinds wij bij elkaar zijn, zou het dan echt zo zijn dat wij afgerekend worden op het feit dat wij niet getrouwd zijn? Misschien!

Maar goed, wij hebben voor elkaar gekozen en wij houden van elkaar. Bovendien zitten wij praktisch gezien sowieso aan elkaar vast want dat komt omdat we samen een huis hebben gekocht. En als je samen een huis koopt, je hebt kinderen uit je eerdere huwelijk dan moet je testamenten op laten stellen om de boel goed te regelen met en voor elkaar. Dat is wat we natuurlijk gedaan hebben.

ik heb eens nagedacht: wat nou als Ewout me ineens ten huwelijk zou vragen? Wat zou ik dan doen? “Ja” zeggen natuurlijk, maar dat is één ding. Wat zou ik bijvoorbeeld dan aandoen? Een witte trouwjurk heb ik al eens aangehad, dat zou ik echt niet nog een keer doen.

Nee, weet je wat ik zou doen? Ik zou een goud met kanten jurk met parels als accessoires aantrekken. Waarom? Omdat dat mijn relatie met Ewout weergeeft namelijk. Onze relatie is Goud met Kant. Met parels! En daar hebben wij geen papieren boterbriefje voor nodig.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *