Lifestyle

Genieten in het Groene Hart!

Weg van alle rumoer van de drukke steden en ook zo gek op Nederland? In ons eigen mooie, kleine landje valt veel te zien en te ontdekken. Ben jij bijvoorbeeld al eens in Het Groene Hart geweest? Vandaag in deze blog een paar tips waarbij ‘genieten’ het sleutelwoord is. Even helemaal wat anders, je hoofd leegmaken en genieten van al het moois om je heen, wie weet zit er ook wat tussen voor jou?

Midden in het Groene Hart, in Nieuwveen om precies te zijn, vind je een oase van rust in een prachtig, kleurrijke bloemen pluktuin. Ontspannen wandelen door de tuin van circa 1 hectare groot, een boeket bloemen plukken en daarna genieten op het terras van Theehuis de Sfeerstal waar ze huisgemaakte lekkernijen serveren. Het terras heeft een prachtig uitzicht op de bloementuin. Als je liever in de pluktuin wilt blijven is dat ook mogelijk, er zijn ook genoeg plekjes waar je kunt genieten van al het moois en het uitzicht. ‘s Zomers staat de tuin vol met meer dan honderd soorten bloemen. De bloei hangt af van het de periode en natuurlijk van het weer. Het seizoen start met de bloei van de pioenroos en eindigt met de bloei van de dahlia’s, asters en zonnebloemen. De Theetuin blijft verrassen en zorgt de hele zomer door voor een weelde aan bloemen.

Lekker luieren aan de waterkant en de tijd de tijd laten. Op een unieke locatie gelegen aan de Nieuwkoopse plassen vind je strandpaviljoen ‘Strand Zomer’. Dit strandpaviljoen komt oorspronkelijk uit Scheveningen en heeft in Nieuwkoop een prachtige nieuwe bestemming gekregen. Hier proef je de zomer en heb je uitzicht op de mooie plas. Een fijne duik in de Nieuwkoopse plassen en zonnen aan het naastgelegen strandje. Kom met de fiets, te voet of met de boot en strijk neer op een prachtig plekje in het Groene Hart. Van 1 april tot november geniet je van al het moois.

Hou je van varen en raadsels oplossen? Laat je dan uitdagen om versleutelde gegevens te ontcijferen op de Nieuwkoopse Plassen. 

Ken je de escape room? De GPS escape tour is een leuke variatie op het water, gezelligheid en samenwerking in alle facetten! Varen in een fluistersloep door het prachtige gebied van de Nieuwkoopse Plassen, geheime codes lokken je het gebied in om ontcijferd te worden. Samenwerking geeft je de gelegenheid om met een bijzondere strategie gecombineerde hints te verwerken. Met welk inzicht onthul jij de oplossing? Krijg je de sloten geopend? Welke cijfercombinaties helpen je verder? Hef blokkades op om je einddoel te bereiken. Ieder heeft een eigen taak aan boord en samen doorgrond je de Plas met behulp van GPS.  Alleen zo wordt het einddoel bereikt. ‘Fun’ is de rode draad en het allerleukste is; een vaarbewijs is niet nodig! Je vaart zelf of je maakt gebruik van de mogelijkheid om de tocht te doen met schipper.

Een goedgevulde picknickmand behoort tot de mogelijkheden, met mand vertrek je goed verzorgd. Na terugkomst is er een warm onthaal en wordt de winnende boot bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking. Om er een hele dag van te maken is het wellicht een goed idee om de tour te combineren met een barbecue of diner. Klik hier voor alle mogelijkheden.

Is wandelen meer je ding en loop je liever door al het groen en de prachtige landerijen? Dan is de omgeving van Aarlanderveen, Nieuwkoop en Ter Aar wellicht een goed idee. Als je op zaterdag of zondag wandelt is een tussenstop bij Theeschenkerij Korteraar een aanrader. Huisgemaakte lekkernijen, verschillende soorten thee, koffiespecialiteiten, deze Theeschenkerij heeft het allemaal. Hou je route wel goed in de gaten want je bent er voorbij voor je het weet. Het leuke van deze Theeschenkerij is dat ze een boekenhuisje hebben waar je ook even heerlijk kunt snuffelen. Wellicht zit er een pareltje voor je tussen?

Heb je weleens gehoord van de Molenviergang? Deze vind je in Aarlanderveen en is uniek. Het is de enige nog werkende molengang in de wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen wordt stukje bij beetje de Oude Rijn in gemalen. Daar komen alleen wieken en wind aan te pas én vier deskundige molenaars met hun molens. Diverse fietsroutes door het Groene Hart komen in de buurt van de Molenviergang. Mooi om even af te stappen en van heel dichtbij de werking van de oer-Hollandse poldermolens te zien. Zie met eigen ogen hoe wind en wieken het water wegmalen uit een diepe polder van maar liefst 5,4 meter onder Zeeniveau (NAP).

Laat je dus uitdagen en doe eens een keer wat anders. Het Groene Hart is echt een prachtig gebied, het is zeer de moeite waard om te ontdekken en er eens een dag (of misschien meerdere dagen) te vertoeven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *