Lifestyle

Ben jij dankbaar?

Dankbaarheid, we hebben het er steeds vaker over. We kunnen er veel over lezen, het is een fenomeen wat ons behoorlijk bezighoudt. Hoe zit het nou eigenlijk precies, kan dankbaarheid echt zoveel voor je doen in een maatschappij waar mindfulness voorop staat. Zorgt een dankbare levenshouding ervoor dat je gelukkiger bent, dat eventuele depressieve gevoelens minder worden en dat stress verlicht wordt?

Als dat inderdaad zo is hebben we reden genoeg om bewust hiermee om te gaan. Oefenen met een houding van dankbaarheid, het heeft wel wat voeten in de aarde. Dankbaarheid is niet iets wat zaligmakend is. Dat is wellicht wel goed om in ons achterhoofd te houden want een dankbare houding is namelijk geen garantie voor het ultieme geluk. Het lijkt wel of we met z’n allen dankbaarheid zijn gaan zien als een wondermiddel. Een medicijn wat je in kunt nemen tegen pijn en verlies, helaas werkt dat niet zo. Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn, het is zo af en toe gewoon echt niet leuk. Het maakt daarin niet uit of je dankbaar bent of niet.

Ook overvloed is daarin een mooie. Wat door ons vaak gezien wordt als bron voor het zalige, tevreden gevoel dat wij zo ambiëren geeft uiteindelijk toch niet waar we zo naar op zoek lijken zijn. Integendeel zelfs. Als we alles krijgen wat we willen, raken we niet vanzelf vervuld van dankbaarheid. Overstelpt worden met spullen waarvan we even genieten van het geluksgevoel wat het ons geeft, is uiteindelijk surrogaat. Het is iets wat we gebruiken als opvulling. Waarom doen we dat?

Een overvolle agenda kan dankbaarheid tegenhouden; er is geen tijd meer voor echte aandacht terwijl dat nu juist is waar onze harten zo naar uitgaan. Overvloed lijkt daarin juist meer een gebrek te worden dan iets om dankbaar voor te zijn. Zijn we met z’n allen te druk?

Gevoelens van verdriet, angst, boosheid of pijn kunnen dankbaarheid tegenhouden, maar deze gevoelens mogen er ook gewoon zijn. Soms lijkt het wel alsof we dit niet willen weten. Als we ontkennen dat pijnlijke, verdrietige gevoelens er zijn, kunnen we dan wel de focus houden op alles wat er wel goed gaat en wat fijn is in ons leven?

Op social media lijken de dingen die gepresenteerd worden onder de noemer ‘dankbaar’ nauwelijks nog iets met dankbaarheid te maken te hebben. Het is meer een middel geworden waarop we aan elkaar laten zien hoe goed we het allemaal wel niet voor elkaar hebben. Door onszelf op deze manier een oppepper te geven halen we een ander er, ongewild, mee naar beneden. Terwijl we dankbaarheid juist zo presenteren dat het ons zou moeten verbinden, kan het de ander een gevoel van minderwaardigheid geven. Het gaat uiteindelijk toch niet om die prachtige buitenkant? Nee, het gaat juist om de binnenkant, om wat je van binnen voelt. Dat is toch even andere koek. De binnenkant, willen we dat wel delen op social media of houden we dit liever voor onszelf?

Heb je wel eens stil gestaan bij de vraag waarom we alleen maar dankbaar lijken te zijn voor de dingen die we hebben? Vooral als het iemand betreft die veel kritiek op zichzelf heeft, kan het goed zijn om eens stil te staan bij de dingen die we allemaal kunnen in plaats van te kijken naar de dingen die we hebben. Het zijn juist die dingen die maken dat we onszelf zijn. Op die manier naar onszelf kijken kan ons gevoel voor eigenwaarde in de lift zetten. Maakt dankbaarheid dan het grote verschil of is het onze manier van denken?

Dankbaarheid kunnen we op verschillende manieren uiten. Het kan ons zeker helpen om vaker het positieve in het leven te zien. Geluk, gevoed door overvloed wanneer we gebrek hebben geleden geeft uiteindelijk geen rijkdom.

Wat hebben we dan wel nodig? Zelden zit het in spullen of geld en gaat het om onszelf, ons diepe verlangen. Voor alles in ons leven kunnen we dankbaar zijn, de ups en downs, de uitdagingen; het gaat erom hoe we dankbaarheid ervaren. We halen daarin onze innerlijke voldoening naar boven. Geloven in het goede van de mens en daarin de toekomst positief tegemoetzien, dat maakt het leven een stuk leuker.

Hoe kijk jij hier eigenlijk tegenaan? Ik lees je mening graag terug bij de reacties.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *