Lifestyle

Thuis

Wie zijn we eigenlijk, waar horen we thuis? Het hebben van een thuis is iets waar we allemaal naar verlangen. Er is al heel wat geschreven over dit thema, ook mij houdt het de afgelopen tijd flink bezig. Ik overpeins het woord ‘thuis’, lees heel wat artikelen en boeken om maar meer over dit onderwerp te kunnen gaan begrijpen. De behoefte om meer inzicht te krijgen groeit met de dag, ik voel me een beetje als een spons die steeds meer op wil zuigen. Ondertussen is het binnenin mij ook gaan borrelen en krijg ik steeds meer de behoefte om erover te schrijven. Het is een zo groot omvattend iets voor mijn gevoel, ik vermoed dat het niet bij één blog blijft. Een favoriet onderwerp voor veel schrijvers en nu heeft het ook mij in de greep.

Woorden als geborgenheid, gezelligheid en warmte geven het gevoel ‘thuis’ weer als het een veilige plek betreft. Maar wat nou als dit niet zo is? Thuis is niet voor iedereen hetzelfde. De zegen om thuis als een warme veilige plek te ervaren is niet voor iedereen weggelegd. Waar de één een veilige plek heeft thuis kan een ander zich volledig ontheemd voelen als we het over thuis hebben. Woorden als op je hoede zijn, onveilig en wantrouwen zijn in het laatste geval meer op zijn plaats om het gevoel ‘thuis’ dan weer te geven.

We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat eenieder van ons ‘thuis’ op zijn of haar eigen manier ervaart. Dit heeft vooral te maken met de erfenis die we hebben meegekregen. Bij een erfenis denken we vaak aan geld, een sieraad of schilderij van oma maar daar hebben het hier natuurlijk niet over. We hebben het hier over de geschiedenis van de leefpatronen die generatie op generatie door is gegeven. Onze familie-erfenis zogezegd. Eigenlijk gaat het over onze wortels. Weet jij hoe het met de jouwe zit?

Regelmatig hoor ik dat mensen hun familiestamboom aan het uitpluizen zijn. Ze willen graag weten wie hun overgrootmoeder of betovergrootmoeder was. De behoefte om te weten uit wat voor familie je komt is groot.

Soms is het zo helder als een klontje wat je erft. Misschien is het een beetje voor de hand liggend maar neem nou bijvoorbeeld het koningshuis. We weten precies hoe het zit met onze royals. De geschiedenis is duidelijk, we weten precies hoe het zit met de wortels van deze familie. Zo duidelijk als het is met de erfenis van de leden van het koningshuis zo onduidelijk kan het zijn als je bijvoorbeeld uit een familie komt met een geschiedenis vol losse draadjes. We hebben het niet voor het kiezen maar wat nou als we te maken hebben met een geschiedenis waar generatie op generatie negatieve patronen zich in levens hebben vastgeklemd? We erven meer dan we beseffen, hoe kunnen we het onrecht stoppen en zelf verantwoordelijkheid gaan dragen?

Stenen op de weg die niet worden opgeruimd blijven liggen voor de volgende. Onrecht in het leven van ouders waar geen zorg aan wordt besteed hebben effect op de volgende generatie. Het idee van deze schaduw in generaties zet me aan het denken. Wat voor invloed kunnen we zelf uitoefenen? Na stevig nadenken doet het me beseffen dat de sleutel gewoon bij ons ligt. Eerlijk naar onszelf kijken, naar dingen die spanningen veroorzaken. Hulp zoeken voor de dingen waar we in vastlopen is een goede eerste stap. Het maakt daarin niet uit waar het om gaat. Misschien gaat het over onzekerheid of over angst. Belangrijk is dat we er zelf mee aan de slag gaan. De realiteit van thuis of thuiskomen nu ligt in onszelf. ‘Thuis’ bij Daanslife.nl, volgende week meer over dit onderwerp in een nieuw blog.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *