Thuis

Thuis in de decembermaand

Wie zijn we eigenlijk en waar horen we thuis? Het hebben van een thuis is iets waar we allemaal naar verlangen. Ik overpeins het woord ‘thuis’, lees heel wat artikelen en boeken om maar meer over dit onderwerp te begrijpen. De behoefte om meer inzicht te krijgen groeit met de dag, ik voel me af en toe net een spons die steeds meer op wil zuigen. Ondertussen is het binnenin mij ook gaan borrelen en krijg ik steeds meer de behoefte om erover te schrijven. Het is een onderwerp wat veel schrijvers een podium willen geven en nu heeft het ook mij in de greep. ‘Thuis’, een zo groot omvattend iets. Het eerste blog krijgt hiermee dan ook een vervolg.

In het eerste blog ging het onder andere over woorden als geborgenheid, gezelligheid en warmte die het gevoel ‘thuis’ als een veilige plek laten ervaren. Maar wat nou als dit niet zo is? Thuis is niet voor iedereen hetzelfde. De zegen om thuis als een warme veilige plek te ervaren is niet voor iedereen weggelegd. Waar de één een veilige plek heeft thuis kan een ander zich volledig ontheemd voelen als we het over thuis hebben. Woorden als op je hoede zijn, onveilig en wantrouwen zijn in dit geval meer op zijn plaats om het gevoel ‘thuis’ weer te geven. Eenieder van ons ervaart ‘thuis’ dus op zijn of haar eigen manier.

Eigenlijk hebben we het hier over onze wortels. Uit wat voor gezin kom jij en hoe was het daar vroeger voor jou? Voelde jij je veilig en heb je ongestoord kind kunnen zijn? Of was het anders voor jou, zorgde onveiligheid ervoor dat je altijd alert moest zijn?

In de decembermaand met alle feestdagen voor de deur ligt de nadruk op samenzijn en het familiegevoel. Kerstreclames overspoelen ons, marketing lijkt hierin één en dezelfde boodschap te willen brengen; samenzijn en omringd zijn door een ultiem, gezellig, warm thuisgevoel. Is deze boodschap wel reëel of kan deze boodschap juist zorgen voor een gevoel van eenzaamheid? De verwachting dat je, vooral in deze feestmaand blij en gelukkig bent drukt soms flink. Wat doe je als je je eigenlijk best alleen voelt omdat je thuis niet warm en gezellig ervaart?

Je kunt je alleen voelen en dit kan dusdanig beladen aanvoelen dat je het onderwerp liever mijdt. Je kunt je ook eenzaam voelen. Eenzaam zijn, waarin je misschien wel samen met familie bent en toch gebrek aan verbondenheid ervaart. Alleen zijn en eenzaam zijn zeker niet hetzelfde. Je kunt alleen zijn en je toch verbonden voelen, bij eenzaamheid is dat niet het geval.

Stellen we onze verwachtingen van de feestdagen te hoog, hebben we wellicht het gevoel dat we niet aan de maatschappelijke verwachtingen voldoen? Het is goed om dit bij onszelf na te gaan zodat we ons bewust worden van onze eigen verwachtingen.Laat gevoelens gewoon toe. Je kunt het misschien even wegdrukken maar voor je het weet komen ze net zo hard weer terug. Bedenk bovendien dat niemand altijd maar even blij en gelukkig is. Soms zijn er dingen gewoon niet fijn. Het zou heel onnatuurlijk zijn om altijd maar in de happy-stand te staan. Verdrietig zijn of boos zijn horen ook bij het leven. Sta jezelf dit voelen toe, ook tijdens de decemberfeestmaand. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *