Lifestyle

Laat je niet leven

‘Ik heb het gevoel dat ik geleefd word’, klinkt dit je bekend in de oren? Je vliegt van hot naar her, altijd is er wel iets gaande. Voor je het weet staat je agenda bomvol. Misschien gaat het om een verjaardag van een vriendin, een lunchafspraak of borrel op werk, je neemt deze volle agenda voor lief. Het hoort namelijk nou eenmaal bij je leven. Maar zeg nou eens heel eerlijk, hoe belangrijk is het allemaal echt als je er eens goed over nadenkt? Stel nou dat je dat ene feestje mist, is dat eigenlijk wel te doen? Mis je dan niet teveel?

Het afgelopen jaar is mijn leven er heel anders uit gaan zien. Door de verhuizing verruilde ik mijn betaalde baan in de logistieke sector om me volledig te wijden aan het schrijven van mijn eerste roman en daarnaast mijn focus te houden op het schrijven voor mijn websites Puuruithethart.nl en Daanslife.nl. Plotseling had ik geen overvolle agenda meer. Mijn leven was radicaal verandert. Ik hoefde niet meer van hot naar her te rennen als een kip zonder kop. Heerlijk, dacht ik in eerste instantie. De verandering was echter zo groot dat het veel onrust in mijzelf gaf. Ik wist niet goed meer wat ik met mezelf en deze nieuwe situatie aan moest. Dat heeft best een tijdje geduurd. Uiteindelijk merkte ik dat de onrust in mij langzaam wegvloeide en er rust voor in de plaats kwam. Het is nu een jaar later, nog steeds merk ik aan mezelf dat ik op bepaalde dagen de onrust weer in mijzelf voel opborrelen. Door de drukte van alledag, de bezigheden binnen mijn werk en mijn gezin had me helemaal opgeslokt. Ik was mezelf redelijk kwijtgeraakt in onze, toch wel prestatiemaatschappij. Hoe had ik kunnen laten gebeuren?

Iedereen is vandaag de dag zo ontzettend druk. Het is ook niet zo gek, er zijn ook zoveel dingen te beleven. De angst om iets belangrijks te missen kan hierin de overhand krijgen, met alle gevolgen van dien. Steeds meer de druk voelen, welk feestje of instagram update is het meest belangrijk? Deze angst om iets te missen lijkt bijna normaal geworden. In onze steeds sneller wordende maatschappij die vierentwintig uur per dag doordraait is het allemaal om de belevenis en de ervaring gaan draaien. 

Herken je waar ik het over heb? Voel jij deze druk ook weleens, ben jij iemand die echt alles uit het leven willen halen? Merk je het lastig is om keuzes te maken en geeft dit stress?

We leven in een tijd waar alles steeds meer is gaan draaien om geluk. Alles moet zo veel mogelijk fantastisch zijn, we zijn er allemaal naarstig naar op zoek. Beetje bij beetje worden we ons steeds meer bewust van het fenomeen dat we als het ware ‘geobsedeerd zijn door geluk’. Ik las laatst een stukje waarin psychiater Dirk de Wachter het heeft over ‘de ziekte van deze tijd’. Is dit waar we met z’n allen last van hebben? Het lijkt wel een obsessie te zijn geworden waarin maakbaar geluk angst voedt. De angst om iets te missen weliswaar.

Hoe kunnen we dit tij keren? Kunnen we het voor elkaar krijgen om bewust van dingen te genieten die we missen? Bovendien, is het missen echt zo erg? Door meer oog te hebben voor het hier en nu, ons meer en meer te richten op wat we op dit moment aan het doen zijn en minder te focussen op hetgeen we missen hebben we zelf de oplossing in handen.

Kijk naar mogelijkheden, dat houd af van gedachten over wat we allemaal missen. Is een iets saaier leven nou echt zo erg of is het zo gek nog niet? En wat is precies de definitie van saai? Minder prikkels, tijd waarin we zelf bepalen met wie we deze doorbrengen. Op deze manier krijgen we oog voor de dingen om ons heen. Laat rust en ruimte ontstaan door eens wat vaker ‘nee’ te zeggen. Het zijn deze rustmomenten waardoor onze eigen accu weer de gelegenheid krijgt om op te laden. Momenten van even rustig voor ons uitstaren geven energie. Focus komt hierdoor terug en geeft wellicht ook nog goede ideeën. Momenten van dagdromen zijn dus zeker geen verspilling van tijd, ze geven juist. Wat vaker ‘nee’ zeggen zorgt ervoor dat balans langzaam weer terug zal komen.

Kies eens wat vaker voor jezelf, ook in een drukke maand als december. Door bijvoorbeeld twee kruizen in je agenda te zetten op avonden door de week. Twee avonden in de week die je voor jezelf claimt. ‘Tijd voor jezelf’ en er even niet voor je vriendinnen zijn, van het ene feestje naar het andere rennen of van het ene etentje door naar de volgende borrel.

De druk die we voelen omdat we niet als ‘saai’ of ‘ongezellig’ gezien willen worden lijkt wel te zijn doorgeslagen. We willen persé aanwezig zijn om maar niets te missen. Dit fenomeen loslaten betekent dat we vanbinnen weer kunnen opladen. Ons niet langer meer uitgeput voelen, selectiever met afspraken worden door bewust onze tijd in te delen. Dit zal er juist voor zorgen dat we meer plezier gaan voelen tijdens afspraken.

Wat is echt belangrijk voor jou en hoe pak je dingen nou aan zodat het je geen energie kost? Bedenk voor jezelf eens wat jij nou echt belangrijk vindt in je leven. Schrijf dat eens op. Het kan zijn dat familie voor jou echt belangrijk is. Misschien gaat het om je beste vrienden, je gezin of vind jij het belangrijk om jezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Overdenk daarnaast ook eens wat jij echt leuk vindt om te doen. Op deze manier krijg je inzicht in je eigen prioriteiten, dit maakt je bewust. Je eigen kernwaarden zullen je inzicht geven.

Vergelijk deze dingen nu eens met je agenda. Hoeveel tijd besteed jij aan de dingen die je echt belangrijk en leuk vindt?

Word je bewust, je bent goed genoeg zoals je bent, je hoeft echt niet met alles mee te doen. Jij bent jij, je bent geen ‘jaknikker’. Je mag hierin best eens een keer voor jezelf kiezen. Door tijd te spenderen aan dingen je echt wilt doen laad je weer op en zorg je bovendien voor balans in je leven. Een drukke werkweek of feestmaand wordt op deze manier een stuk gemakkelijker. Kies wat vaker voor je eigen rust, ‘nee’ zeggen mag, het is ook een antwoord. Het zal een positieve invloed hebben. Wist je trouwens dat dit fenomeen zelfs een naam heeft gekregen? FOMO, het staat voor fear of missing out. Blogs over dit onderwerp kom ik steeds vaker tegen. Nu dus ook op Daanslife.nl want ook mij houdt het bezig. Het onderwerp lijkt steeds meer te gaan leven. Laat deze angst niet langer meer in je leven heersen, gun jezelf wat meer rust. Je bent het namelijk waard. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *