Daans film favorieten
Er is al heel veel geschreven over het thema de Tweede Wereldoorlog. Ontzettend veel boeken zijn er in de loop van de tijd uitgegeven waarin fascinerend geschreven wordt over alle gruwelen die hebben plaatsgevonden. De afscheiding van het Joodse volk, de vervolging die volgde, de manipulatie van de Duitsers, onderwerpen die allemaal voorbijkomen. Voor altijd vastgelegd in de letters op papier. Een hoop van die boeken zijn in de loop van de tijd ook verfilmd. Verfilmingen die op het grote witte doek verschenen voor het grote publiek. In deze post wil ik twee films delen. Films die zijn gemaakt naar aanleiding van zo’n indrukwekkend boek. Het zijn allebei films die een diepe indruk op mij hebben achtergelaten en me lange tijd hebben beziggehouden.
Zoo keepers wife
The Zookeeper’s Wife is het waargebeurde en persoonlijke oorlogsverhaal van de Poolse dierenverzorgers Antonina en Jan Zabinski. Zij zijn eigenaar van de dierentuin van Warschau. In 1939, wanneer de nazi’s het land zijn binnengevallen, worden Antonina en Jan gedwongen te werken onder bevel van de Duitse zoöloog Lutz Heck. In het geheim besluiten de Zabinski’s samen te werken met het verzet om honderden mensenlevens te redden, waarbij Antonina haar leven en dat van de kinderen op het spel zet. Een krachtvol verhaal van een vrouw die Joodse vluchtelingen verbergt in haar echtgenoot’s dierentuin. Meer dan driehonderd Joden worden uit de handen van de Nazi’s gered door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin. Deze film vertelt het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in de dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Waschau in de verwoestende oorlog.
De film laat je op het puntje van je stoel zitten, het verhaal pakt je en laat je niet meer los totdat de film is afgelopen.
Zookeeper’s Wife is een verfilming van het gelijknamige boek. In Nederland is het boek uitgebracht onder de naam Antonia’s Dierentuin, geschreven door Diane Ackerman. Zij baseerde haar verhaal op de archieven en dagboeken van Antonina Zablinski. Het boek bleek een ware bestseller.
Suite française
De film speelt zich af in Bussy, een plaatsje in de buurt van Parijs. Frankrijk is bezet door de Nazi’s. Lucille Angellier wacht samen met haar strenge schoonmoeder op nieuws van haar echtgenoot, die gevangen is genomen door de Duitsers. Wanneer Duitse soldaten in het dorp arriveren, krijgen Lucille en haar schoonmoeder in hun woning het gezelschap van officier Bruno von Falk. Lucille probeert in eerste instantie de aanwezigheid van de Duitse soldaat te negeren. Toch ontwikkelt ze na verloop van tijd gevoelens voor hem. Ondertussen beweegt een en ander in het dorp: de vooroorlogse sociale verhoudingen gaan aan het wankelen. In het Franse dorp maken de inwoners verschillende keuzes. De spanning van de oorlog is in deze film goed voelbaar evenals de onderlinge spanning van de hoofdpersonen. Deze film laat de gruwel en het onderlinge verraad genuanceerd zien. Een fascinerende film over de impact van een oorlog.
Bijzonder is dat deze film is gebaseerd op een manuscript van de Franse schrijfster Irène Némirovsky. Zij is van Russisch-Joodse afkomst en komt in 1942 om het leven in concentratiekamp Auschwitz. Ze werkte op dat moment aan een reeks van vijf novelles. Het manuscript van de eerste twee novelles bleek bewaard, maar werd pas in 1998 ontdekt door haar dochters. Zij brachten de verhalen in 2004 uit onder de naam Suite française. In Nederland is het uitgebracht onder de titel: Storm in juni. Elf jaar later, in 2015 is het boek verfilmd en draait de film in de bioscoopzalen.
Heb jij ook van die favorieten die grote indruk op je hebben gemaakt? Ik zou het fijn vinden als je deze wilt delen bij de reacties.