Persoonlijk

Campertijd – rondje Europa – Duitsland

Dit jaar doen we een rondje Europa met de camper. De landen Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland brengen we een bezoek. Het is inmiddels een aantal weken geleden en dit is ons vakantieverslag. Nadat we Frankrijk en Italië achter ons hebben gelaten is het nu tijd om Oostenrijk te verlaten. In Oostenrijk hebben we een bezoek gebracht aan de grootste watervallen van Europa en nu zijn we op weg naar Duitsland. Nog onder de indruk van het enorme natuurgeweld nemen we de vrachtwagenroute van de Gerlos pas om verder te reizen. In Duitsland trekt de Moezel ons aan. We zijn nog niet eerder in deze omgeving geweest en dat maakt ons heel nieuwsgierig naar dit gebied. Nu rijden we met de camper geen hele lange stukken, dat houdt in dat we twee dagen nodig zullen hebben om bij de Moezel te komen.

De tussenstop in Kleinwallstadt, in de buurt van Frankfurt am Main bevalt ons prima. We staan met de camper aan het water en hebben heerlijk uitzicht. Na een rustige nacht ontbijten we ‘s morgens met vers brood van het bakkertje uit het dorp en dat is voor ons een heerlijk geniet moment voordat we onze reis weer voortzetten.

Bestemming is Pünderich, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. We rijden er eigenlijk zo op af en hebben de camper begin van de middag al op z’n plek staan. Wat een heerlijke plek. We staan tussen de wijngaarden met uitzicht op de Moezel met het spoorviaduct op de achtergrond. Volledig omgeven door wijnranken is dit werkelijk een prachtige plek om te verblijven. De rust die hier heerst geeft ons een ontspannen gevoel. Dit dorp heeft haar naam (Latijnse pontariacum: veer, brug) te danken aan de veerpont die nog steeds een verbinding vormt met de overzijde. Jammer genoeg is de veerpont uit de vaart op de dagen dat wij hier verblijven, een tochtje naar de overkant zit er voor ons helaas niet in. Vanaf onze camperplaats kijken we uit op het spoorviaduct wat toch wel domineert in deze omgeving. Dit spoorviaduct dateert uit de 19e eeuw, heeft 97 bogen en is in Europa één van de langste in haar soort.

Pünderich is een typisch wijnbouwdorp langs de Moezel. Als één van de weinige dorpjes ligt het echt aan de rivier. Tegenover het kleine plaatsje ligt de Marienburg op een heuvel, begroeit met wijnranken. In het oude centrum staan een groot aantal historische vakwerkhuizen wat het dorpsaangezicht stijlvol en romantisch maakt. Het is een idyllische plek waar we ons in een andere wereld wanen. Het is verbazingwekkend dat we op slechts drie à vier uur rijden van huis ons op zo’n heerlijke plek bevinden.

We besluiten wat langer te blijven om te kunnen wandelen. Bovenop één van de heuvels steekt een uitzichttoren met kop en schouders boven alles en daar willen we naar toe. Vanwege de veerpont die niet vaart bedenken we een andere wandelroute. Alle wandelroutes van het plaatselijke toeristenbureau lopen eigenlijk allemaal via dit veer, vandaag is het dus even creatief omgaan met de opties die we hebben. Het wordt uiteinelijk een prachtige wandeltocht en we genieten volop van de idyllische omgeving.

Een mooie dag die we afsluiten met een Riesling wijntje wat we ‘s morgens al koud hebben gezet en op ons wacht. Natuurlijk willen we deze wijn geproefd hebben nu we op de plek zijn waar ze vandaan komt. We proosten samen op een geslaagde campertrip. Ware vrijbuiters waren we deze afgelopen weken. Het geweldige gevoel van ‘s morgens opstaan en onder het genot van een kop koffie bedenken of je verder trekt, gaan wandelen in de omgeving of lekker bij de camper blijft om een fijn boek te lezen heeft ons goed gedaan. We hebben genoten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *